Ognjen Ilić na spisku selektora za put u Igl

PAVLOVIĆ: Nisam imao dilemu!

On je taj šesti, ali ne i poslednji, koji je upotpunio mozaik selektora drumaša Radomira Pavlovića u izboru vozača koji će da borave u Iglu, kampu Svetske biciklističke federacije. Ognjen Ilić, 18-godišnji vozač Partizana i nacionalne selekcije sigurno da je spreman za novo iskustvo.
Mladi momak, rodom iz Aranđelovca, prema rečima šefa struke Orlova i više nego zaslužuje da bude u avionu za Švajcarsku:
– Nisam imao dilemu kada govorimo o rezultatima. Jedino sam morao da konsultujem njegove roditelje, pre svega oca Zorana koji je i sam bio biciklista, pobednik na velikim takmičenjima, pobednik Trke kroz Srbiju. Zašto, zato što je Ognjen đak generacije, posvećen je i obrazovanju i upisaće baš kao i otac Mašinski fakultet. Međutim, dobio sam zeleno svetlo od Zorana, inače i Ognjenovog trenera, uz rečenicu da dokle god je dobar, ulagaće maksimalno u njega i pružaće mu podršku – govori u superlativu selektor Pavlović o Iliću.
Kakva je bila Ognjenova sezona?
– Vozio je na Evropskom prvenstvu u Plumeleku, bio je 39. što zaista nije loš plasman. Na Državnom prvenstvu Srbije bio je drugi na hronometru, treći na drumu u mlađim seniorima. Vozio je i na Prvenstvu sveta u Dohi. Učestvovao je i na svim Kupovima nacija, u Švajcarskoj, Češkoj, a vozio je trku u Solunu početkom godine za juniore. Sve što je bilo u planu reprezentacije za 2016. godinu – prelistava selektor sve Ognjenove vožnje.
Rekli ste da je napredak u formi, rezultatima, evidentan?
– Ognjen baš ide uzlaznom linijom. Vozio je u Aranđelovcu, a prošle godine prešao je u Partizan. Opravdao je stvarno sva očekivanja i kada je dres reprezentacije u pitanju, siguran sam i klupske ambicije. Jako je disciplinovan vozač, vredan i predan apsolutno i samo posvećen biciklizmu i učenju.
Da li će da prođe taj prvi test u Iglu koji ceo tim očekuje od 12. do 19. februara?
– Uveren sam da je spreman za zadovolji visoke kriterijume UCI kampa. Ne bih da budem pristrasan, ali mislim da Ognjen to i može i želi jednako kao i ostali u timu Đurić, Stojnić, Veselinović i dame Ivana Vilim i Jana Jolović – zaključio je Radomir Pavlović.
Polazak odabrane šestorke drumaša u Igl planiran je za 11. februar, a prva kvalifikaciona grupa kada će se i vršiti odabir trajaće od 12. do 19. istog meseca.

IMPRESIONIRAO ŠAMPIONA MERKSA
Zanimljiva anegdota prati Ognjena Ilića, povezana je sa biciklizmom, ali ne sa staze. – Na Svetskom prvenstvu u Dohi, jedan dan bio je organizovan kviz o poznavanju biciklizma. U moru takmičara i mlađih i starijih, Ognjen je pokazao zavidno znanje. Impresionirao je legendu, nekadašnjeg prvaka sveta Edija Merksa koji mu je kao nagradu ali i za uspomenu poklonio majicu sa svojim potpisom – preneo je Pavlović.