Prvenstvo Srbije u ciklo-krosu


Izvor: Dnevnik.rs (Tekst i foto:Lazo Bakmaz)

Ukoliko negde možemo da prihvatimo ocenu po kojoj su svi učesnici zaslužili pobedničku titulu, tada je državno prvenstvo u ciklo-krosu, stazom na obodu Šida, pravi primer tome.


Ni otopljenim snegom raskvašen teren, ni teško savladive prirodne i veštački pripremljene prepreke, ni hladno vreme u podnožju Fruške, ništa nije moglo da pokvari raspoloženje 150 biciklista različitog uzrasta oba pola, ni njihove trenere, da takmičenjem na državnom prvenstvu najave predolimpijsku godinu. Sremnost svih učesnika da se sa izazovima suoče i na njih odgovore, bez obzira na sve teškoće na kojima ciklo-kros takmičenja insistiraju, opredelila nas je da izveštaj započnemo priznanjem i čestitkama svima, mimo nepisanog pravila da početak priče uvek pripada najboljima u elitnim kategorijama.

Na stazi u Šidu zaista je pobedio biciklizam, sa svim svojim elementima sporta u kome opstaju jedino sportisti spremni na žrtve i na velika odricanja. Padova je bilo, valjanja u blatu takođe, na pojednim deonicama bicikli su sa biciklistima zamenili uloge, da bi na kraju svi zajedno proslavili još jednu veliku i značajnu zajedničku pobedu.

Državno prvenstvo u ciklo-krosu organizovano je u 17 kategorija, od početnika i petlića do elite i mastersa. U toj i takvoj atmosferi, u elitnoj konkurenciji, apsolutni vladar ciklo-kros takmičenja u Srbiji, titulu je odbranio Novosađanin Aleksandar Roman u ekipi Ris sajkling. Šest krugova, svaki obima 2.250 metara, vozio je 43:47 minuta. Njegov sugrađanina Nikola Brenesel, člana Invikta bajka, zaostao je 14 sekundi, dok je treće mesto osvojio vozač kraljevačkog Metalca Luka Turkulov, koji je iza pobednika stigao bezmalo tri minuta kasnije.

U konkurenciji dama Šiđanka Bojana Jovanović za 20 sekundi bila je brža od Lane Gavrilović iz Velike Remete. Jovana Jovanovoić iz novosadskog Vela na trećem mestu zaostala je bezmalo četiri minuta.

Vredan isticanja jeste dvoboj juniora Pavla Rajovića iz Kraljeva i komšije iz Valjeva Stefana Davidova. Rajović je bolje rasporedio snagu, prilagodio je zahtevnoj stazi i pobedio sa dva minuta prednosti. Treći je bio Martin Červeni iz novosadskog Vela.

REZULTATI, SENIORI: 1. A.Roman (Ris sajkling), 2. N.Brenesel (Invikta bajk), 3. L.Turkulov (Metalac). Seniorke: 1. B.Jovanović (Šid), 2. L. Gavrilović (F.gora), 3. J.Jovanović (Velo).

Juniori: 1. P.Rajović (Metalac), 2. S.Davidov (Sputnjik), 3. M.Červeni (Velo). Juniorke: 1. A.Baković (Voterslo,HOL), 2. M.Pavlović (Policajac), 3. K.Marinac (Elite).

Kadeti: 1. I.Davidov (Sputnjik), 2.L.Pantić (Šid), 3. D.Pejčić (Partizan). Kadetkinje: 1. M.Bajeva (Invikta bajk), 2. M.Vukvić (F.gora), 3. N.Kulinčević (Sputnjik).

Ml.kadeti: 1. J.Klačar (Radmički), 2. O.Aleksić (Metalac), 3. Č.Borđi (Elite). Ml kadetkinje: M.Starčević (Sputnjik), 2. N.Veličković (Partiozan, 3. T.Čulić (Zvezdarica).

Poletarci: 1. Č.Borši (Elite), 2. S.Starčević (Sputnjik), 3. L.Angleovski (Sputnjik). Poletarke: 1. I.Jovanović (Metalac), 2. N.Kuilinčević (Spunjik). 3. S. Milošev (Elite).

Uz najbolje, ali i sve takmičare koji su startovali na stazi u Šidu, čestitke zaslužuju i vredni biciklistički radnici iz tog sremskog grada i kluba Jednota, sa nekadašđnjim reprezentativcem Slobodanom Radovanovićem na čelu, koji su stazu pripremili i zajedničkim druženjem na kraju takmičarskog dana oplemenili događaj za primer.

SVEČANO PROGLAŠENI NAJBOLJI U KUPU SRBIJE U DRUMSKOJ VOŽNJI

Biciklista novosadskog kluba Invikta bajk Dušan Kalaba generalni je pobednik Kupa Srbije u drumskoj vožnji, u konkurenciji 41 vozača iz 16 klubova, koji su imali osnov za bodovanje u generalnom plasmanu.

On je startovao u šest, od devet trka koje su bodovane za nacionalni Kup: četiri puta je pobedio i dva puta je osvojio drugo mesto, što je bilo vredno zbira od 170 bodova, 27 više u odnosu na drugoplasiranog člana kraljevačkog Metalca Marka Tomića, koji je startovao osam puta. Treće mesto osvojio je Jovan Divnić iz beogradskog Partizana sa 120 bodova u šest trka. Ekipno: 1. Borac Čačak, 2. Invikta bajk Novi Sad, 3.Crvena zvezda Beograd.

U konkurenciji seniorki kategorizovano je 19 dama, u 11 klubova, što je uočljiv pomak u odnosu na prethodne godine, kada je o ženskom takmičenju na dva točka reč. Do poslednjeg iskušenja, u nizu od devet kup takmičenja, tri devojke su konkurisale za pobednički pehar u razmaku od samo osam bodova. Na kraju, pobedila je Aleksandra Sovilj iz kulskog Hajduka sa 201 bodom, sa po tri pobede i tri druga mesta, dok je dva puta bila treća. Šiđanka Bojana Jovanović na drugom mestu zaostala je pet, a Maja Savić iz novosadskog Dubla, na trećem mestu, osam bodova. Ekipno: 1. Elite Novi Sad, 2. Šid, 3. Hajduk Kula.

U juniorskoj konkurenciji najbolji su Dejan Cogoljević (Borac Čačak) i Marija Pavlović (Policajac Baograd), a u kadetskoj Gavrilo Marković (Partizan Baograd) i Jovana Maletić (Invikta bajk Novi Sad).

Što se planinskog biciklizma tiče, glavnu reč u takmičenju za Kup Srbije vodili su takmičari novosadskog Invikta bajka. U osam trka pobednik Nikola Brenesel je, u konkurenciji 25 takmičara iz 12 klubova, sa tri pobede i dva druga mesta sakupio 150 bodova, a njegov klupski drug David Demer 136. Treći je bio član Orlovca iz Crne Trave Alek Bonev: samo tri puta je startovao i sva tri puta je pobedio za zbir od 90 bodova i treće mesto u generalnom plasmanu. Ekipno: 1. Invikta bajk Novi Sad, 2. Fridom Novi Sad, 3. Orlovac Crna Trava.

Šiđanke su dominirale u konklurenciji dama stazama Fruške gore. Među 11 bodovanih biciklistkinja iz osam klubova, pobednica je Bojana Jovanović iz Šida sa ubedljivih 205 bodova. Šest puta je pobeđivala u sedam trka u kojima je startovala i jedanput je bila druga. Članica novosadskog Vela Jovana Jovanović na drugom mestu imala je 42 boda manje, dok je Jovana Radovanović iz šidske Jednoste bila treća sa 71 bodom. Ekipno: 1. Šid, 2. Fruška gora Mala Remeta, 3. Jednota Šid.


s
Foto: L. Bakmaz/Biciklisti Šida

Prethodnu godinu u juniorskoj konkurenciji obeležili su Damjan Stanišić (Raška) i Katarina Marinac (Elite Novi Sad), a u kadetskoj Stefan Davidov (Sputnjik Valjevo) i Jovana Maletić (Invikta bajk Novi Sad).

Prigodnu svečanost u Šidu, na kojoj su uručene medalje i pehari biciklistima koji su trijumfovali u generalnom plasmanu Kupa Srbije, na zavidnom nivou organizovali su klubovi iz tog mesta Šid i Jednota, pod pokroviteljstvom Biciklističkog saveza Srbije.