Prva etapa 56. međunarodne „TRKE KROZ SRBIJU“

Filipo Fortini u žutom

Završena je prva etapa tradicionalne, 56. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju, koja je vožena juče od Beograda do Loznice. Na deonici dugoj 144 kilometara pobedio je Italijan Filipo Fortin (3.20,12), drugi je kroz cilj prošao njegov zemljak Mateo Malučeli, a treći je bio Ahmet Orken iz Turske, obojica u vremenu pobednika.
Iskusni Fortin prvi se domogao žute majice, ali je obukao i zelenu, za najboljeg vozača na brdskim ciljevima. Plava majica, namenjena najboljem na prolaznom cilju, pripala je Aleksu Turinu, a tačkasta za najborbenijeg vozača srpskom takmičaru Dušanu Rajoviću.
Ipak, neprijatna vest koja je sigurno ostavila u senci dobre vožnje i rezultate je povreda Ivana Stevića, najboljeg drumskog vozača iz Srbije i jedinog predstavnika naše zemlje na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru.
Stupili smo u kontakt sa Dušanom Banovićem, sportskim direktorom trke koji je sve vreme bio sa Stevićem, a potom i na vezi sa lekarima.
­ -Za Ivana je, na žalost, trka završena. Dogodio mu se takav peh da je na tri kilometara od cilja pao, zapravo, grupa turskih vozača ga je oborila, a onda ga je i jedan takmičar, dodatno gurnuo. Prema prvim lekarskim nalazima, naprslo mu je jedno rebro i ključna kost. Ogradio bih se od bilo kavih daljih prognoza. Postoji mogućnost da ako je ključna kost pukla, da se stavi specijalna pločica, kako bi što pre zarasla i kako bi se Stević u najkraćem mogućem roku oporavio za Olimpijske igre koje ga očekuju. Svima nam je jako žao što se ovo desilo, ali očekujemo brz Stevićev povratak. On je bio i dvostruki šampion ove trke, ali je dosta polagao u ishod ovogodišnje „Trke kroz Srbiju” i bio jedan od ozbiljnijih kandidata za pobedu – naglasio je Banović. O samoj trci, Banović je komentarisao:
­ -Bilo je više begova u prvoj etapi. U jednom trenutku, bila je grupa od 25 vozača i oni su imali prednost od minut i 40 sekundi. Grupa se prilikom skretanja iz Šapca ka Loznici organizovala i počela da lovi odbegle takmičare. Stigli su ih pre prvog uspona, i tu je trka nastavila da se odvija po principu napada i skokova takmičara iz raznih ekipa. Što se tiče naših takmičara, oni su uglavnom napred vozili i bili u jakom sprintu do same završnice.
Danas je na programu druga etapa, Bajina Bašta – Priboj u dužini od 106,4 kilometara. Start je u 13 časova.

REZULTATI
1. Filipo Fortin (GM Europe Ovin Italija) 3:20,12, 2. Mateo Malučeli
(Unieuro Viljer Treviđani Italija), 3. Ahmet Orken (Konja Turska), 4. Joanis Tamuridis (Sinerdži Baku Azerbejdžan), 5. Papok Siarheji (Minsk Belorusija), 6. Josip Rumac (SD Turbo Rupovci Slovenija), 7. Matija Viel (Unieuro Viljer Treviđani Italija), 8. Konrad Tomasijek (Partizan), 9. Frank Hauser Klemenc (Tirol Sajkling Tim Austrija), 10. Matić Veber (Slovenija nacionalni tim) (svi u vremenu pobednika)

_DSC2514 (1)