Ognjen Ilić na kalenju u Livinju

Ognjen Ilić, srpski reprezentativac i šampion u disciplini individualni hronometar, nalazi se na pripremama u Livinju, jednom od najpoznatijih centara za visinske pripreme najboljih svetskih biciklista, smeštenom u Alpima na krajnjem severu Italije.

Kako teku pripreme, kako se oseća, šta planira, za sve ljubitelje biciklizma priča Ognjen Ilić iz Livinja, ekskluzivno za portal Biciklističkog saveza Srbije.


-Ovde u Livinju, tačnije u selu Trepale nedaleko od grada, već sam desetak dana i mislim da sam uspešno prebrodio period adaptacije na uslove hipoksije koji vladaju na nadmorskoj visini od 2000 metara. U ovakvim sredinama mora se biti vrlo pažljiv kada je planiranje treninga u pitanju, ali zadovoljan sam učinjenim do sada. Često se smenjuju sunce, kiša pa čak i sneg, ali mi biciklisti smo naviknuti na loše vremenske uslove. Pre nekoliko dana sam bio na treningu sa najboljim biciklistom sveta i jednim od najboljih sportista planete Tadejom Pogačarem, zatim Rafalom Majkom i trenerom odnosno sportskim direktorom ekipe UAE Andrejom Hauptmanom. Oni se pripremaju za odbranu titule na predstojećem Tour de France-u. Momci su sjajni, predusretljivi i zadovoljstvo je sa njima trenirati jer se može mnogo toga naučiti. Naravno, ciljevi su nam različiti pa samim tim i sistem treninga, stoga ne možemo često ići zajedno – priča naš Ogi u pauzi između zahtevnih treninga.

Ognjen Ilić i Luka Mezgec

*Ovde ste na slici sa Lukom Mezgecom?

Imam sreću i zadovoljstvo da treniram i sa još jednim izuzetnim profesionalcem iz Slovenije, Lukom Mezgecom, koji će biti jedan od glavnih sprintera na Tour-u.Sjajan je u svakom pogledu, vrhunski profesionalac, znalac. Ovo je izuzetno iskustvo koje mogu da steknem – kaže Ognjen.

*Kakav je plan za dalje? Ciljevi?


Sada sam praktično na polovini perioda koji planiram da provedem ovde, a onda sledi povratak najpre u Grac gde moram da odradim neke obaveze na fakultetu, pa zatim u Srbiju na državno prvenstvo. Odmah zatim sledi odlazak u Alžir na Mediteranske igre. Hronometarska trka je predviđena za 30. jun i predstavlja najviši cilj ovog prvog dela sezone, a verovatno i jednu od najznačajnijih trka moje dosadašnje karijere. Konkurencija će biti paklena, jer su članice asocijacije Mediteranskih zemalja sve same vodeće biciklističke sile sveta: Slovenija, Italija, Francuska, Španija, Portugalija, a i među ostalima ima sjajnih takmičara i kandidata za medalje. Radujem se ovom velikom izazovu i daću sve od sebe da postignem ono što se od mene očekuje.”

  • Napred Ogi!