Jana Jolović i Veljko Stojnić u Iglu

Prvi testovi u UCI kampu

Od njih osmoro koliko ih je prvobitno bilo na spisku, čelnici Svetske biciklističke federacije (UCI) rešili su da se opredele za dvoje talentovanih Srba. Izbor je pao na izuzetno talentovani dvojac Veljko Stojnić i Jana Jolović koji će da treniraju u kampu u Švajcarskom Iglu od 11. do 18. februara.
Jolovićeva, 19-godišnja Kragujevčanka, vozi za nacionalni tim i Ciklomaniju, klub iz rodnog grada. Pred polazak u Švajcarsku, rekla je:
– Ovo je za mene velika čast što ću da budem na prestižnom UCI kampu u Švajcarskoj. Nadam se da ću proći sve testove koji mi predstoje u ovom prvom krugu i da ću, ako Bog da, i na leto da se nađem na istom mestu. Ipak, svesna sam da je konkurencija izuzetno jaka, pogotovu što dolaze vozači iz celog sveta. Ipak, već sam poziv me je obradovao, s obzirom da su čelnici UCI po prvi put pružili i nama devojkama šansu da se možda nađemo u toj ekipi – priznala je Jolovićeva, kojoj je cela 2016. godina bila izuzetno uspešna i na domaćoj sceni, ali i na trkama i kupovima koje je vozila i kao juniorka i kao seniorka u Švajcarskoj.
– Na kraju, zahvalila bih se Biciklističkom savezu Srbije što mi je omogućio da unapredim formu i znanje o biciklizmu.
Veljko Stojnić, ove godine slavi punoletstvo a već je osetio draž velikih takmičenja. U 2016. vozio je na SP u Dohi i bio je 29. na hronometru. Posle kratke pauze, prionuo je na treninge i praktično prvi se uputio na pripreme Orlova u Crnu Goru. Odatle je samo prepakovao stvari, došao u Beograd, i u istom danu bio u avionu za Švajcarsku:
– Vredno sam radio celu zimu kako na biciklu tako i u teretani. Praktično sam odmah po dolasku iz Bara nastavio put Igla. Ali, sve u svemu zadovoljan sam. Imam u vidu da nas u čeka paklen rad i taj prvi izbor. Ipak, očekujem da ću da prođem testove i nađem mesto među najboljima – poručio je Stojnić.