4. ETAPA 55. TRKE KROZ SRBIJU KRECE IZ VRSCA I VOZI SE DO BEOGRADA. ETAPA JE DUGACKA 144 KM. SUNCAN DAN SA DOSTA VETRA I START ETAPE U 10:00.

BICIKLIZAM SAVITSKI HET – TRIKOM POTVRDIO OSVAJANJE ŽUTE MAJICE 55. TRKE KROZ SRBIJU Stević peti konačno Poslednja etapa 55. međunarodne Trke kroz Srbiju razrešila je sve moguće dileme i raspršila sumnje.

Najjači čovek u biciklističkom karavanu bio je Ivan Savitski. I posle 145 kilometara voženih od Vršca u Beogradu se radovao reprezentativac Rusije. Savitski je u grupnom sprintu ispred Doma Narodne skupštine upravo savladao najjveću pretnju u generalnom poretku, sunarodnika Sergeija Pomošnikova (Itera Kaćuša). Aleksandar Aleksiev, Bugarin u dresu turske ekipe Brisaspor, bio je treći.

Najbolje plasirani srpski vozač Nikola Kozomara (CCN Metalac Kvikstep) ostao je nadomak postolja. Ivan Stević (Nankang Dinatek) zauzeo je šesto mesto. Slavodobitnik dana Savitski slavio je treći put na završenoj Trci kroz Srbiju, a uz još jedno treće mesto, više nego zasluženo odneo je konačnu pobedu. Zahvaljujući bonifikacijama na cilju u Beogradu prednost u odnosu na Pomošnikova uvećao je na sedam sekundi. Topčanjuk Artem, Ukrajinac koji vozi za rumunski kontinentalni tim Tušnad, za malo je ostao bez mesta na podijumu. Zadesio ga je defekt u samoj završnici etape, ali pošto je karavan ušao u poslednja tri kilometra primenjeno je pravilo dodeljivanja vremena pobednika. Od osvajača žute majice odvojilo ga je 14 sekundi.

Posle značajnog gubitka vremena u kružnoj etapi oko Vršca prethodnog dana, bilo je jasno da Steviću, osim čuda, više ništa nije moglo da pomogne da se vrati na postolje trke koju je osvojio dva puta 2011. i 2013. Ivan je konačno bio peti pri zaostatku od minuta i 12 sekundi. Naš najbolji predstavnik osvojio je, ukupno, sa još trećim mestom na etapi u Požarevcu, 12 bodova za UCI rang listu Evropa Tura i kvalofikacionu olimpijsku.

U prvih dvadeset na trci bili su još Nebojša Jovanović (Kuvajt Sajkling Projekt) kao 13 (+1,47), Marko Stanković (Nankang Dinatek) 14 (+1,59), Kozomara 15 (+2,02) i Stefan Stefanović (Srbija U23). Poslednju etapu animirao je beg, najpre dvočlani, potom petočlani u kome je bio i naš Stanković, ali je grupa kontrolisala prednost ne dozvoljavajući da pređe više od tri i po minuta. Najviše se opirao Bugarin Radoslav Konstantinov koji je u jednom trenutku mogao i da ugrozi žutu majicu. Dostignut je 25 kilometara pre cilja.

Rezultati 4. etape:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 3:31,46,

2. Sergei Pomošnikov (Rusija, Itera Kaćuša),

3. Aleksandar Aleksiev (Bugarska, Brisaspor),

4. Nikola Kozomara (CCN Metalac Kvikstep),

5. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija),

6. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek),

7. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija),

8. Evgeni Krivošev (Rusija, Itera Kaćuša),

9. Mario Šoibl (Austrija, Tirol),

10. Denis Žujkov (Rusija, Itera Kaćuša) svi u vremenu pobednika…

Generalni plasman:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 13:09,35, 2. Sergei Pomošnikov (Rusija, Itera Kaćuša) +0,07, 3. Topčanjuk Artem (Ukrajina, Tušnad) +0,14, 4. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) +1,07, 5. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek) +1,12, 6. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija) +1,13, 7. Evgeni Krivošev (Rusija, Itera Kaćuša) +1,19, 8. Mario Šoibl (Austrija, Tirol) +1,21, 9. Georgi Georgiev Petrov (Bugarska, Brisaspor) +1,31, 10. Denis Žujkov (Rusija, Itera Kaćuša).

Zelena majica (poeni, najbolji sprinter): Ivan Savitski (Rusija, Rusija) Bela majica (najbolji mladi vozač): Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) M. Tinjić Fešta u Beogradu Dolasku karavana 55.

Trke kroz Srbiju u Beogradu prethodila je manifestacija „Štikle na bicikle“. Pripadnice lepšeg pola u elegantnim kombinacijama vozile su od hotela Jugoslavija do Doma Narodne skupštine. Predstavnice su zatim prisustvovale svečanom proglašenju pobednika našeg najznačajnijeg biciklističkog nadmetanja.

Ceremoniju je upotpunio i Uroš Zeković, pomoćnik ministra omladine i sporta u Vladi Srbije, čije je ministratstvo bilo pokrovitelj bele majice namenjene najboljem mladom vozaču.