Tandem Stojnić-Erić zatvorili za Srbiju SP u Bergenu

Stojnić 65, Erićeva nije završila trku

Poslednji dan za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Bergenu (Norveška) bio je, može se reći, za zaborav. Veljko Stojnić u junirskoj trci završio je na 65. mestu a Jelena Erić u najjačoj, klasi elit, nije uspela da završi trku. Ipak, treba napomenuti da je Veljko tokom trke imao dva peha, prvo je pao, a potom mu je i pukla guma. Erićeva, očito da nije
mogla sama u starijoj kategoriji (vozi za mlađe seniorke) a osim nje, trku nije završilo čak 71 takmičarka od ukupno 149 koliko ih je startovalo?!
Pobednik u kategoriji juniora je vozač iz Danske Julijus Johansen – 3:10,48, drugi je kroz cilj prošao Italijan Luka Kasteli a treći njegov zemljak Mikele Gacoli sa istim vremenom 3:11,39…
Najbolja dama na svetu je Holanđanka Šantal Blank – vreme 4:06,30, dok su odmah iza nje kao srebrna odnosno bronzana stigle Gerfut iz Australije i Dankinja Dideriksen (+28 sekundi).
Veljko je dobro startovao, ali prema rečima trenera Marka Sudarića, sreća je baš kada ne treba okrenula leđa! Dva velika problema na stazi odvojila su Stojnića od boljeg plasmana:
– Naravno da rezultat nije dobar. Veljko je imao pad u prvom krugu, a na prilazu brdu mu je pukla guma. To je već bio drugi krug. Dosta je čekao da mu se točak zameni, ali uspeo je da se vrati sam i priključi grupi. Međutim, u drugom pokušaju izgubio je dosta i snage i vremena, grupa je u međuvremenu pukla i najbolji su se odvojili. On je ostao u drugoj grupi. Desili su nam se maleri u najgorem mogućem trenutku. Nije nam se dalo. Žao nam je što nismo uspeli da pokažem koliko je Veljko spreman i koliko vredi – iskreno kaže Marko Sudarić, trener Veljko Stojnića.
Jelena Erić, 20-godišnja Kraljevčanka priznaje da je htela, ali „noge su rekle svoje“:
– Trka je bila baš naporna. Previše brda, išlo se baš jako od starta i nisam mogla. To sam osetila na pola trke, da zapravo gubim snagu. Išla sam još jedan krug i kada sam videla da neću moći preko brda, stala sam. Ništa nije bilo u nogama- kao i uvek realna je Erićeva koja sa kolegom Dušanom Rajovićem danas dolazi u Srbiju.

REZULTATI JUNIORI
1. Julijus Johansen (Danska) 3:10,48, 2. Luka Rasteli (Italija), 3. Mikele Gacoli (Italija), 4. Niklas Markl (Nemačka), 5. Džejk Stjuart (Velika Britanija), 6. Florijan Kerner (Austrija), 7. Filipo Zana (Italija), 8. Olav Olav Hjemsater (Norveška), 9. Jevgenij Fedorov (Kazahstan), 10. Jakod M. Hindsgauk (Danska) – svi u vremenu 3:11,39…..65. Veljko Stojnić (Srbija) (+6:47)

REZULTATI ŽENE ELIT
1. Šantal Blak (Holandija) 4:06,30, 2. Ketrin Gerfut (Australija), 3. Amali Dideriksen (Danska), 4. Anmiek Van Vluten (Holandija), 5. Katarina Nevjadoma (Poljska), 6. Kristin Majerus (Luksemburg), 7. Suzan Andersen (Norveška), 8. An Vam Der Bregen (Holandija), 9. Paulin Fero (Francuska), 10. Lih Kiršman (Kanada) – sve sa zaostatkom od 28 sekundi….
Jelena Erić nije završila trku