Tandem Srbije sutra na stazi SP u Bergenu

Erićeva i Stojnić za čast i rezultat

Svetsko prvenstvo na drumu, 90. izdanje koje se vozi u norveškom Bergenu arhivira i pretposlednji dan kada će na stazu juniori odnosno seniorke (elit). Boje Srbije prezentovaće Veljko Stojnić (23. junior na SP u vožnji hronometra) i Jelena Erić, u najjačoj klasi. Mladi Somborac na stazu dugu 135 kilometara izlazi oko 9, 30, časova, a starija koleginica posle 14 – deonica od 153 kilometara.
Ova kalendarska godina donela je mnogo za Erićevu, veliki broj trka u majici slovenačkog BTC Sitija, dresu reprezentacije, i matičnog kluba Metalca iz Kraljeva za koji je vozila na Državnom i osvojila tron. Ovaj planetarni šampionat u Norveškoj, iako je za mnoge kraj sezone, ne i za 21-godišnju Jelenu jer ona nastavlja za trkama u BTC Sitiju a od januara u majici američkog Silensa. Ipak, pre te priče, dama koja će voziti u eliti (na SP ne postoji kategorizacija žene do 23 godine) priču je okrenula ka aktuelnom trenutku:
– Došla sam poslednja od ekipe, ali već sam bila stazi. Neverovatno dobro je napravljena, istovremeno je i teška. Verujem da će da bude pravi šou i voziti na istoj ali i gledati start pogotovu muške elit trke. Po konfiguraciji, staza je tehnički zahtevna, ima dosta brda. Ono što je najgore je činjenica da nema gde da se odmori. Dakle non stop mora da se vozi punim gasom – otrkila je Erićeva.
To dodatno otežava vožnju. Kako ćete se Vi izboriti sa tim?
– Za nas u Srbiji, naše vozače sigurno da takva staza nije baš odgovarajuća jer mi smo više sprinteri. Ako se dođe na sprint, imamo šansu, ali vrlo je teško da mi dođemo sa prvom grupom. Ne kažem da je nemoguće, ali ne znam šta će da se desi. Nadam se da ćemo moći posle poslednjeg brda da uradimo nešto. Prosto rečeno, pola kruga se penjemo, pola je spust i tako naizmenično.
Ima Jelena iskustva, vozila je dosta trka i u Skandinaviji, Italiji, Belgiji, kaže da baš iz ovih zemalja dolaze glavne konkurenktinje za podijum i titulu:
– Holanđanke, Italijanke kao glavne vozačice koje pretenduju za visok plasman. Mislim da su baš tip top spremne jer ponavljam, staza je baš specifična a mi nemamo takvih trka u protur kalendaru. Očekujem da bude na cilju grupa oko 20 do 30 devojaka. Konkretno od imena koja prednjače tu su Van Der Bregen, Vlojten, Dideriksen, Broncini…
A Vi?
– Spremna jesam, ali tek posle dva tri kruga videću šta mogu da uradim i kakav će rasplet generalno da bude – poručila je Jelena koja je juče bodrila svog druga i kolega Dušana Rajovića, na trci mlađih seniora.