TANDEM SRBA U UCI KAMPU NA TRCI „LE ENFER DI ŠABLE“

Dušan Kalaba na 15. mestu, Veljko Stojnić do kote 42

Veljko Stojnić (19) i Dušan Kalaba (22), dvojica uspešnih reprezentativaca Srbije koji borave treniraju u UCI kampu takmičili su se na Trci „Le Enfer Di Šable” u Švajcarskoj. Kalaba je trku završio na 15. mestu – vreme 2:53:26, dok je Stojnić završio kao 42 u vremenu 3:00:52. Startovalo je čak 120 momaka, trijumf je pripao Švajcarcu Žan Andre Fruleru (Amore Vita) štopericu je zaustavio na 2:53:18, za njim su kroz cilj kao drugo i trećeplasirani prošli zemljaci Timo Giler (Tim Horman) i Džonatan Ruso (Švajcarska Akademija), obojica u vremenu pobednika.
Deonica je bila kružna, 14 krugova po devet kilometara, tehnički veoma zahtevna. U krugu su bile i tri sekcije od po jedan kilometar zemljanog puta. Veljko Stojnić, priznao je da m u ova deonica žargonski rečeno “nije legla”:
– Šestorica momaka iz ekipe su otišla na etapnu UCI 2.2 trku Ardenj Internacional, ostali smo u centru trojica Dušan Kalaba i ja iz Srbije i Poljak Jakub Murias, tako da smo u slabijem sastavu nastupili na ovoj trci. Bila je veoma tehnički zahtevna, a to mi nije jača strana. Posle jednog sata trkanja, sve se raspalo na uskom putu i sekcijama zemljanog puta, pustio sam glavnu grupu, koja je tada brojala oko 25 vozača. Na kraju sam došao sa grupom sa preko 7 minuta iza pobednika. Posle teškog bloka treninga došli smo na trku i zadovoljan sam osećajem, ali ono što me je sprečilo
da ostvarim bolji plasman jeste lošija tehnika. Na tome moram da radim u budućnosti – podvukao je Stojnić.
Dušan Kalaba, priznao je da se dobro osećao tokom cele trke:
– Generalno, ova trka je bilo novo iskustvo za mene. Imao sam priliku da se prvi put na trci susretnem i oprobam na sekcijama zemljanih puteva koji su bili sastavni deo. Tempo je bio veoma intenzivan od početka do kraja tako kako je trka odmicala, pravila se selekcija. Vozio sam se napred od početka kako bih izbegao sve moguće nezgode i padove. Dobro sam se osećao tokom trke, u poslednjih nekoliko kilometara bio sam u prvoj grupi sa 20 takmičara i sa mnom je bio moj timski kolega Jakub Murias. Na sprintu u završnici izabrao sam pogrešnu stranu na pretposlednjoj krivini i napravio grešku tako da sam u završnici zauzeo 15. mesto. Formom sam zadovoljan, osećam se dosta bolje nego u prethodnom periodu – otkrio je na kraju Kalaba.
Tandem Orlova već je fokusiran na prvu veliku etapnu trku koja sledi, a to je „Tur de Bretanj” od 25. aprila do 1. maja. Pre toga, Srbi će voze jednodnevnu trku 22. aprila kao uvertiru za ovaj važan ispit.

REZULTATI
1. Žan Andre Fruler (Amore V) 2:53:18, 2. Giler Timo (Tim Horman) 2:53:18, 3. Džonatan Ruso (Švajcarska Akademija) 2:53:18, 4. Dilan Pejdž (Sapura ST) 2:53:23, 5. Patrik Šeling (Voralber), 6. Jakub Murias (CMC), 7. Fabijan Poman (Švajcarska Akademija), 8. Teri Šir (Orbe), 9. Marko Provera (Spider), 10. Simon Zaher (Tim EKZ) – svi u vremenu 2:53:26….. 15. Dušan Kalaba (CMC) 2:53:26…..42. Veljko Stojnić (CMC) 3:00:52.