SVE JE SPREMNO ZA POČETAK MEĐUNARODNE BICIKLISTIČKE TRKE „KROZ SRBIJU“


NA STARTU 24 NACIJE!

Na 61. Međunarodnoj trci „Kroz Srbiju“ , koja  startuje ovegodine iz Požarevca  (svečano otvaranje je 8. a prva etapa Požarevac – Mionica 9. septembra) naći će se 22 ekipe  sa 132 vozača !

-To što se prijavio toliko veliki broj izuzetnih takmičara, sa četirikontinenta iz Evrope, Azije, Australije, Severne Amerike, samopokazuje koliki je ugled naše najstarije biciklističke trke „Kroz Srbiju“,  koja je ustanovljena još davne 1939. godine – kaže direktor Trke, naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac profesor Radomir Pavlović – Staza ovogodišnje trke je tako napravljena da će pružiti šansu vozačima koji su specijalisti na brdu, vrsnim sprinterima, izuzetnim taktičarima. 

Na startu će se naći vozači iz 24 zemlje! To su vozači izAustralije, Belorusije, BiH, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Estonije,Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske,Islanda, Severne Makedonije, Holandije, Norveške, Novog Zelanda, Poljske, Rumunije, Slovenije, Turske, SAD i Srbije . Oni će se nadmetati u četiri etape ukupne dužine 601,4 kilometra,

Gradovi domaćini ove godine su Požarevac, Čačak (gde je i cilj ovogodišnje trke), Mionica, Prijepolje, ali će karavan Trke, uoči prve etape prenoćiti u Viminacijumu, a  start poslednje etape krenuće ispred manastira Mileševa, potencirajući još jednom i ogroman značaj „Trke kroz Srbiju“ u predstavljanju naših kulturnih, istorijskih bogatstava ali i turističkih potencijala.

Trku „Kroz Srbiju“ organizuje Biciklistički savez Srbije uz podršku Ministartsva sporta i omladne Srbije , gradova domaćina i sponzora.

ETAPE 61. MEĐUNARODNE „TRKE KROZ SRBIJU“

Svečano otvaranje 8. Septembra u Požarevcu  – u 18,00 časova.

1.ETAPA  9. SEPTEMBAR: POŽAREVAC – MIONICA 147,6 km .Start je u 12,00 časova.

2. ETAPA 10. SEPTEMBAR : MIONICA – ČAČAK 144 km. Start je u 12,00 časova.

3. ETAPA 11. SEPTEMBAR: ČAČAK –PRIJEPOLJE 153,3 km. Start je 12,00 časova

4.ETAPA 12. SEPTEMBAR: PRIJEPOLJE – ČAČAK 156,5 km. Start je u 11,00 časova.

REPREZENTACIJA SRBIJE

SELEKTOR seniorske reprezentacije Srbije Miloš Miladinović je nakon nekoliko žestokih provera naših biciklista na međunarodnim trkama u Crnoj Gori i Rumuniji  odučio za šestoricu  vozača.

To su Marko Danilović, Steva Klisurić, Dušan Rajović, DušanVeselinović,Jovan Divnić, Đorše Đurić.

-Konkurencija je izuzetno jako,a staza zahtevna. Ali, verujemo da mođemo da se dostojno suprostavimo. Optimizam nam uliva forma koju su momci pokazali na nekoliko ,veoma jakih kontrolnih trka. U Rumuniji je Rajović blistao u sprintu i osvojio jedno drugo i jedno treće mesto – kaže selektor reprezentacije Srbije Miloš Miladinović.

NAGRADNE MAJICE

Ove godine na 61. Međunarodnoj trci „Kroz Srbiju“ biciklisti će se nadmetati i za čak šest nagradnih majica.

To su: „Žuta“ za najboljeg vozača u generalnom plasmanu koju daruje gradovi domaćini.

„Zelena“ za najboljeg vozača  po bodovima koju daruje „Škoda“

„Plava“  za najboljeg vozača na brdu koju nagrađuju NIS i Frikom.

„Bela“ za najboljeg mladog vozača dar Ministartsva omladine i sporta  Republike Srbije.

„Nacionalna“  majica za najbolje plasiranog vozača iz Srbije, dar Biciklističkog saveza Srbije.