Srušio se krov Velodroma u Novom Mestu (FOTO/VIDEO)

Nedavno je delegacija Biciklističkog saveza Srbije, povodom 50. godina postojanja BK Novo Mesto, bila gost na velikoj međunarodnoj “Pokal Novoga Mesta Božično-Novoletni kriterij” i tom prilikom je posetila Olimpijski centar i moderni, Velodrom u obližnjoj Češči Vasi.


To je bila sjajna prilika da se upoznamo sa načinom organizovanja ovakvih trka na objektu, zatvorenoj pisti dužine 250 metara koja ima UCI sertifikat za svetska i evropska prvenstva i da se naravno upoznamo sa dinamikom gradnje ovakvog sportskog objekta što će nam neizrecivo pomoći u planiranju izgradnje takvog objekta u Srbiji, u Šidu – rekli su tom prilikom članovi naše delegacije.

Ali, pre dva dana nam je stigla vest da se, pod težinom snega i vode, krov na Velodromu urušio!

Kako je rekao za DOLENJSKI LIST, Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto, koji upravlja Velodromom, tokom ovih snežnih padavina ispoštovani su svi protokoli koje proizvođač predviđa u ovakvim slučajevima. Vlasnik krova na naduvavanje, ili takozvanog balona, je firma Dual iz Brezovice, koja je i proizvodila krov, dok Opština Novo mesto iznajmljuje krov.

Kako ne bi došlo do urušavanja krova, Duol je u vreme obilnih snežnih padavina dodatno naduvao krov prema propisanom protokolu i pojačao zagrevanje unutrašnjosti, što bi trebalo da omogući momentalno topljenje snega. Međutim, prema rečima očevidaca, sneg se i dalje zalepio za krov i počeo da se nakuplja na vrhu kupole, koji je počeo da se taloži, a nakupila se i voda koju su vatrogasci pokušali da ispumpaju i uklone, ali to nije bilo moguće.

Kako je rekao i Aleš Makovac, uzrok nesreće je prevelika količina jakog snega za vrlo kratko vreme: „Celu nedelju smo povezani sa Duolom, jer smo očekivali ovako obilne snežne padavine. Pripremili smo mere i radili po uputstvu.“ Sada pokušavaju da spreče dodatnu štetu, a ujedno se već dogovaraju da što pre vrate krov. Na pitanje kada će to biti, njegov odgovor je bio kratak: „Odmah“.

A evo i fotogradija Velodroma koje je zabeležio Dolenjski list LINK