Srpski stručnjak na UCI kursu za trener nivo 3

Nemanja Vajs želi sertifikat

Nemanja Vajs, član programske komisije za MTB (planinski) biciklizam ovog leta boravio je na kursu UCI (Svetske biciklističke federacije). Iako je predano radio sa selekcijom Srbije koja se spremala za svetske kupove i glavni pik sezone Svetsko prvenstvo u Australiji (Kejrins), Vajs je uspeo da uklopi i ovu važnu obavezu:
– Ovo je najviša stepenica u obučavanju za trenere koju UCI ima. U okviru programa olimpijske solidarnosti koju sprovodi OKS i MOK prvobitno sam aplicirao za program u Americi na univerzitetu Delver u Koloradu. Ali na žalost, bio sam jedini trener koji je ispunio sve zahteve i na univerzitetu su otkazali program za biciklizam za ovu godinu. Kako program ne bi propao ponudili su mi da uradim kurs u UCI. Prethodnih godina sam sa uspehom završio UCI level 1 i 2 i ovo je poslednja stepenica u sticanju diplome kao sertifikovanog trenera u biciklizmu za ceo svet. Kurs traje 25 dana – preneo je Nemanja Vajs.
O čemu se konkretno radi, Vajs je objasnio:
– Ravnopravno je raspoređena teorija i praksa. Ovaj kurs konkretno je najviše usmeren na drum i pistu ali radi se ceo biciklizam u globalu tako da ima i MTB i BM Iks. Posebno me raduje što ima dosta prakse, što radimo sa vozačima koji su na kampu. Konkretno, imao sam priliku da budem asistent sportskom direktoru na trci Gran prija Šamon. Ovu trku je vozio prošle godine naš Dušan Rajović u dresu ĆMK (Ćentre Mondiale de Ćiklisme). Predavanja su interaktivna gde mi kao grupa trenera razmenjujemo iskustva i dopunjujemo se međusobno. Na kursu je zajedno sa mnom 10 trenera. USA, Južna Afrika, UAE, Eritreja, Poljska, Izrael. Izuzetno je jaka grupa trenera, recimo sa nama je Silvester Smyd koji ima 12 sezona u pro turu i preko 30 gran turova izvezenih. Iz njegovog iskustva mogu mnogo da naučim, a to ne piše u knjigama.
Iza vas su tri nedelje paklenog rada?
– Predavači su iz samog UCI centra i treneri koji rade sa vozačima ovde. Nadam se da ću sa uspehom da položim završni ispit koji se sastoji iz 14 delova, a deo ispitnih obaveza se sastoji i iz rada vam vremena u učionici.

TESTOVI NA SVE STRANE
U okviru ispita je i obavezna i:
– Antidoping edukacija i test, planiranje cele sezone, specificnih perioda treninga do kompletnog planiranja pojedinačnog treninga. Ono što mene najviše zanima su protokoli za testiranje u različitim starosnim grupama i po polu. Posebna tema u okviru kursa je i identifikacija talenata i rad sa njima – preneo je Vajs.