Spektakularni Gran Fondo stigao u Srbiju

Beograd centar sveta na dva točka

Sitno se braji, 1. oktobar samo što nije a sa njim i „Gran Fondo Beograd“ što je i na svojoj fejsbuk stranici potvrdio Ivan Stević, član programske komisije za seniore za drumski biciklizam i jedan od najtrofejnijih i najboljih vozača iz Srbije.
O čemu se zapravo radi, preneo je upravo Ivan Stević, glavni „krivac“ što je ovaj spektakl stigao u prestonicu:
– To je zapravo biciklistički maraton, nešto nalik atletskom Beogradskom maratonu. Voziće se Trka zadovoljstva u dužini 5 ili 6 kilometara u centru grada, a potom i ona duža maršuta. Takođe, mislili smo i na najmlađe i organizovaćemo trku guralica, trku oko čunjeva, trku pužića posle Trke zadovoljstva. Zapravo, upravo će klinci i klinceze da animiraju auditorijum dok ne stignu prvi vozači sa tzv. Velikog maratona – počeo je razgovor Stević.
Šta je zapravo Gran Fondo?
– Bukvalan prevod sa italijanskog je “Velika Vožnja”. To je biciklistička manifestacija sa ogromnim brojem učesnika, koja je u proteklih 50. godina doživela neverovatnu popularnost u Evropi i proširila se širom sveta. Evo je sada kod nas, u Beogradu u Srbiji. To je kombinacija grupne vožnje, trke i biciklističke ture u jednom jedinom događaju. Pomoć mehaničara, hitna medicinska pomoć, hrana i osveženje pre, za vreme i posle trke, na raspolaganju su svakom učesniku. Vozači uvek iznova popravljaju sopstvene rekorde, izazivaju na dvoboj svoje prijatelje i klupske drugove, iskušavaju sebe do krajnjih granica, a mnogi voze da pobede! Biće i dosta promotora, poznatih lica ne samo iz sveta biciklizma, sporta, i ne samo iz naše zemlje već i iz Evrope. Ali neka nešto ostane i kao iznenađenje dok se trka baš ne približi – kaže Ivan Stević.