SJAJNE VESTI SA KONGRESA UEC

Sjajne vesti stigle su nam iz Odensea, gde je danas održan Kongres Evropske biciklističke federacije (UEC) kojim je predsedavao Enriko Dela Kasa ( Enrico Della Casa ) a na kojem su Biciklistički savez Srbije predstavljali Radomir Pavlović predsednik BS Srbije i Nemanja Vajs.

Nemanja Vajs i prof. Radomir Pavlović


Preedsednik UEC je u svom izlaganju, podnoseći godišnji izveštaj, posebno istakao samo dva biciklistička događaja iz prošle godine održane u Evropi, pohvalivši i organizatore – Evropsko prvenstvo na drumu u Trentinu u Italiji i Šampionat Evrope u mauntinbajku koji je održan u Novom Sadu (direktor Nemanja Vajs) kao dva najsvetlija primera!


I generalni sekretar UEC, Alasdair Maklenan (Alasdair Maclennan) nije štedeo komplimente govoreći o organizaciji naše trke. Istakao je i izuzetnu stazu, atraktivnu,ali pre svega veoma bezbednu, kao i sjajne volontere koji su pomagali u organiuzaciji Evropksog šampionata u mauntinbajku.

Istaknuto je da je ovo najveće i najbolje organizovano Evropsko takmičenje na Balkanu ( pre nas je samo Bugarska u Plovdivu organizovala šampionat Evrope na pisti), a isti stav su imali i svi učesnici Kongresa , koji su to potvrdili i velikim aplauzom.


Zanimljivo je da i u reklamnom video klipu, koji se vrteo na ekranima tokom Kongresa veliki deo zauzima baš Novi Sad, Petrovaradin, Šampionat Evrope koji smo organizovali 2021.

-Izuzetno smo zadovoljni ovim što smo čuli na Kongresu – ne krije zadovoljstvo profesor Radomir Pavlović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije – Imali smo i veoma mnogo kontakata, razgovora, dobili smo potvrdu da dobro radimo

Pavlović posebno ističe razgovor sa predsednikom UCI, Svetske biciklističke federacije , Davidom Lapartijeom ( Mr David Lappartient) na večeri,koji je uoči početka Kongresa, bio za stolom naše delegacije.

On je dugo bio predsednik Evropske federacije i jako dobro poznaje evropski pa i naš biciklizam. Obratio se učesnicima Kongresa, imao je uvodnu reč, najavio mnogo toga, ali ono što je nama najvažnije je da je podržao nekoliko naših akcija i molbi koje smo uputili.


Profesor Pavlović je saopštio i vest koja će obradovati ne samo biciklističke radnike i bicikliste u Srbiji već i u regionu.

Mi smo taržili pomoć pri nabavci transpordera za merenje vremena smatrajući da bi to bilo veoma dobro za razvoj bicikliszma kod nas. Predsedik UCI nas je upitao, jer smo mi smatrali da nam je dosta 150 transpordera, da li bismo hteli da dobijemo 500 i da to onda koriste sve zemlje u okruženju! Najlepše je to što je ovaj zahtev prošao sve potrebne komisije i instutucije UCI pa ostaje samo da u kontaktu, sa sekretarom na kojeg nas je on uputio, finalizujemo nabavku. Ne radi se o mesecima već o danima.
Još jedna vest će sasvim sigurno odjeknuti u sportskim, i ne samo sportskim krugovima Srbije.


Vajs, Kuzov,Venkov, Lapartien,Pavlović, Guska

Mi smo predsedniku UCI Lapartijeu ispričali našu nameru da podržimo Šid, koji ima dva velika biciklistička kluba, da napravi biciklističku pistu, nešto o čemu sanjaju broje generacije srpskih biciklista. Rekli smo mu i da će Šid obezbediti potrebno zemljište a on je sa oduševljenjem prihvatio ne samo da nam pomogne u toj nameri već je izrazio spremnost da lično dođe u Srbiju da razgovara o svemu i da UCI, zajedno sa našim Ministarstvom sporta, Šidom, BSS, učestvuje u izgradnji piste. Što je još važnije rekao je da će UCI, ali i Evropska federacija onda dodeliti Srbiji brojna takmičenja na pisti. To bi nemerljivo značilo za razvoj biciklizma u Srbiji, zadovoljan je prvi ćovek srpske biciklističke organizacije.
Ostvareni su brojni kontakti sa predstavnicima biciklističkih saveza Evrope. Sa Bugarskim je dogovoreno na primer, da naša selekcija bude u Plovdivu na pripremama kao gost, a sa Rumunima, sa kojima imamo i inače sjajnu saradnju, da naše ekipe na trkama u Rumuniji, budu oslobođene plaćanja kotizacija za učešće na trkama u toj zemlji.
Sa Kiprom, ( već ranije je delegacija BSS bila gost Ambasadora Kipra u Beogradu, kada je potpisan Memoradnum o saradnji), potvrđen dogovor na osnovu koga će naši biciklisti u zimskom periodu biti u kampovima na Kipru na pripremama, dok bi njihovi u toku letnje sezone učestvovali na našim najvećim trkama.
BS Srbije je uputio i poziv, kao i Italija, Belgija i brojne druge zemlje, ukrajinskim biciklistima (Evropska federacija je otvorila namenski račun za pomoć i uplatila 100.000 evra) da budu gosti kod nas i da treniraju sa našim biciklistima.