Sitno se broji do 11. Međunarodne trke Beograd Banjaluka

Sve je spremno za start 11. biciklističke trke Beograd – Banjaluka, na kojoj će prva etapa biti vožena sutra od prestonice Srbije do Bijeljine, a u nedelju će biciklisti prevesti deonicu od Teslića do Banjaluke.
U saradnji sa svih 11 gradova kroz koje će proći karavan od oko 170 biciklista iz 26 timova, organizatori su obavili i poslednje detalje, a do početka same trke ostalo je još nekoliko sitnica koje se praktično rešavaju neposredno pre početka.
– Trka startuje iz Beograda ispred hrama Svetog Save u 11 časova, a biciklisti će za nešto manje od tri sata prevesti 135 kilometara, te preko Obrenovca i Šapca stići u Bijeljinu. Karavan se zatim seli u Teslić odakle dan kasnije u podne kreće druga trka. Biciklisti će preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša stići u Banjaluku. Ta deonica duga je 185 kilometara, a u Banjaluci bi trebalo da stignu oko 15.30 časova. Od ove godine biće dodeljena nagrada i za generalni plasma za prolazne ciljeve, a jedan takav biće u Laktašima. Takođe, trka od Teslića do Banjaluke biće bodovana za prvenstvo Balkana – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.
Pobednik prošlogodišnje trke od Teslića do Banjaluke Filipo Fortin na žalost neće biti u mogućnosti da brani krunu, jer je pao na trci kroz Hrvatsku koja je vožena prošle sedmice.
– Fortin sigurno neće učestvovati ali će doći ostali članovi njegove ekipe GM Europa Ovini i verujem da će neko od njih trijumfovatoti, jer se radi o zaista kvalitetnim biciklistima – rekao je Kuvalja.
Zahvaljujući Radio Televiziji Republike Srpske drugu godinu uzastopno gledaoci će putem malih ekrana moći da posmatraju ulazak biciklista u Banjaluku i sam kraj druge trke. Prenos je prošle godine gledalo čak 350.000 gledalaca, a ove godine ta brojka bi mogla da bude i veća. Organizaciju trke pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.
– Ovo je događaj koji smo uvrstili na spisak manifestacija od posebnog značaja. Kao i ranijih godina, finansijski ćemo pomoći trku – rekao je predstavnik ministarstva Oliver Gačić.
Nagradni fond trke iznosi 10.000 evra.