“Serbia epic serija”

Foto:Aleksandar Miškov

Biciklistički klub Novi Sad pomera granice i nakon veoma uspešnih međunarodnih biciklističkih trka, nastavlja sa organizacijom istih koje takmičarima donose bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Posle jedine međunarodne UCI biciklističke trke održane prošle godine u Srbiji, Serbia Epic serija, koju ujedno čine i kvalifikacione trke za OI u Parizu počinje na olimpijskoj stazi na Adrevlju oko hotela Ceptor i to uz tri trke – 24. marta Yason C3, zatim 25. martaĐak sport Andrevlje XCO i 26. martaAndrevlje XCO C1. Serija se nastavlja na najatraktivnijoj evropskoj lokaciji, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 15. do 16. aprila, zatim se seli u Požarevac od 21. do 22. aprila, gde će ekskluzivno, prvi put biti održana UCI međunarodna MTB trka, dok je završnica Serbia Epic-a zakazana za 23. april uz Salcano Tursko-Srpski kup prijateljstva na Košutnjaku u Beogradu.

Serbia Epic seriju otvara trka na Andrevlju koja pobedniku donosi 60 bodova, tokom koje se očekuje učešće 15 stranih ekipa.

Posle Andrevlja serija se nastavlja na Petrovaradin Fortress bike festivalu koji će biti održan na jednoj od najatraktivnijih lokacija za planinski biciklizam u Evropi, na Petrovaradisnkoj tvrđavi na kojoj je 2021. godine održano Evropsko prvenstvo. Ovaj svojevrsni festival predstavlja dve C1 trke za olimpijske bodove, kao i trku za Kup Srbije. U Novom Sadu takmičiće se 20 ekipa iz inostranstva i 200 biciklista iz Srbije. Pored trke biće upriličeni brojni dodatni sadržaji predvođeni velikim koncertom i tradicionalnom trkom guralica za najmlađe, a sve ovo biće začinjeno “Ukusima Vojvodine”, već svima poznatom organizacijom koja će upriličiti štandove sa domaćim proizvodima i ukusnim poslasticama,  te će ovo biti prilika za pravi porodični aktivni izlet. Za takmičare ali i posetioce, Petrovaradin fortress bike festival će biti prava sportska poslastica jer će biciklisti voziti po stazi koja se prostire od bedema, preko tunela do mostova. 

Za kraj Petrovaradin Fortress bike festivala organizovan je koncert i Tijane Bogićević, jedne od najpoznatijih pop pevačica u Srbiji i nekadašnje predstavnice Srbije na Evroviziji. Nakon niza veoma uspešnih koncerata, radujemo se što će posetioci imati priliku da uživaju u raskošnim muzičkim aranžmanima, neodoljivoj interpretaciji i vokalu po kojem se Tijana izdvaja i pamti i zapevaju sa njom u glas dobro poznate hitove “Hajde onda ništa”, “Tražim”, “Čudo”, “Blizu”, “Bezuslovno”, “U redu”, “Širina”, “Gotovo” i druge. Muzički program upotpuniće i poznati novosadski duo “Braća Krstić”, kao i DJWD 87-Darko Vajs.

Prva međunarodna UCI trka u Požarevcu biće održana 21. i 22. aprila na veoma atraktivnoj lokaciji – prelepom parku Čačalica. Ceo događaj počinje u centru Požarevca gde će uživati porodice, ljubitelji sporta, hrane, umetnosti ali i najmlađi. Pored uzbudljive trke i Požarevčani će biti u prilici da probaju specijalitete koje donose “Ukusi Vojvodine” uz lokalne proizvođače, a najmlađi će u revijalnom delu programa imati priliku da se zabave i takmiče na GurGur trci.

23. april rezervisan je za trku humanirarnog karaktera na Košutnjaku u Beogradu. Salcano Tursko – Srpski kup prijateljstva ove godine, pored izvrsne trke u kojoj će učestvovati više od 250 biciklista, ima za cilj da pomogne žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. februara ove godine. Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, grada koji je pretrpeo veliku štetu od zemljotresa biće gosti Kupa u Srbiji uz obezbeđen smeštaj, prevoz i hranu.

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta. Do sada je potvrđeno učešće takmičara iz mnogih evropskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna I Hercegovica, Crna Gora…

“Organizacija UCI trka koje su kvalifikacione za Olimpijske igre veoma su atraktivne za strane bicikliste. Pored trka za profesionalne bicikliste, organizuju se i one za Kup Srbije a posebnu pažnju poklanjamo najmlađima koji će imati priliku da se oprobaju u GurGur trci sa animatorima.” izjavio je Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic serije.

Deo čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koji se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad i Grad Požarevac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Halkbank, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Color media communication, radio AS FM.