SELEKCIJA SRBIJE NA EP U ČEŠKOJ (OD 12. DO 17. JULA)

Orlići nadleću Brno i Zlin

Veljko Stojnić (S tim Sombor), Dušan Kalaba (Partizan Beograd), Ogen Ilić (Vonfefinden Austrija) kao mlađi seniori i Admir Kolašinac (Partizan) i Đorđe Đurić (Šumadija Ar.) dva juniora, prezentovaće Srbiju na Evropskom prvenstvu u drumskom biciklizmu za vozače do 23 godine.
Prvenstvo Starog kontinenta na programu je od 12. do 15. jula u Češkoj (vožnja hronometra u Brnu, drumska trka u Zlinu)
Orlići i treneri odlaze u etapama, Ivan Stević, selektor i član programske komisije BSS putuje u četvrtak u Češku sa Dušanom Kalabom i Admirom Kolašincem, dok je drugi član stručnog štaba Marko Sudarić danas krenuo put Brna sa Veljkom Stojnićem i Đorđem Đurićem.. Ognjen Ilić, dolazi direktno iz Austrije…
– Što se tiče starta samog Evropskog prvenstva, akcenat nam i jeste na hronometru, uzimajući u obzir težinu drumske staze odnosno kruga za drumsku. Sa Stojnićem, Ilićem i Đurićem, očekujemo dobre rezultate i nadamo se top deset kako kod mlađih seniora tako i kod juniora na hronometru. S obzirom da ja neću biti prisutan na stazi za hronometar, trener Marko Sudarić, koji je već stigao tamo, sigurno da ima bolji uvid. Kada govorimo o drumu, već imamo informaciju od drugih nacija koje su već obišle stazu, da je kako tehnički, tako u isto vreme i mnogo teška jer je krug samo 11 kilometara i praktično je brdo i spust u celom krugu. Ne ostavlja prostor za oporavak. Od mladog Kolašinca očekujemo značajniji rezultat na takvoj stazi – otvoreno će Stević.
Konkurencija i pretendenti za vrh?
– Evropsko je malo slabije od svetskog, trka koja predstavlja većini nacija imperativ za novu sezonu. Klasika, tu su Italija, koja je na Mediteranskim igrama pokazala da je mnogo moćnija, prikazali su ozbiljniju vožnju.. Tu su i Španija, Belgija, Holandija. Mislim da bi trebalo lakše da bude za vožnju, jer startuje veća grupa, preko 150 vozača, istovremeno i komplikovanija zbog padova i svega.
Na put idete samo sa momcima, šta je sa damama?
– Imamo samo jednu, to je Jelena Erić koja u ovom trenutku vozi na ženskoj Trci oko Italije – zaključio je Stević.
Tercet Stojnić, Ilić, Đurić u petak od 9 časova (juniori), odnosno u 13 (mlađi seniori) izlaze na hronometar, dok je drumska trka zakazana za nedelju, juniorska u 9 časova, mlađi seniori će na scenu od 13.