SASTAV SELEKCIJE SRBIJE ZA SP U INSBRUKU

Veljko Stojnić, Đorđe Đurić, Admir Kolašinac i Jelena Erić, kao jedina dama, voziće za Srbiju na Svetskom prvenstvu u drumskom biciklizmu u Insbruku od 21. septembra do 01. oktobra.
Erićeva, kao najiskusnija, seniorka voziće trku elit, Stojnić će se takmičiti u hronometru i na drumu u konkurenciji mlađih seniora (do 23 godine), dok će juniori Đurić, takođe u obe discipline a kolega Kolašinac izaći će samo na drumsku trku.
Ivan Stević, selektor seniorske reprezentacije i član programske komisije za drum BSS, o spisku, imenima ali i samom SP:
– Ovo su svi vozači koji su zaslužili da dobiju šansu i da se oprobaju. Mislimo da je najbitnije da Veljko ide uzlaznom linijom na hronometru kako bi nastavio sa svojim radom i progresijom. Polažemo nade u njega u toj disciplini i za naredne godine. Zato i želimo da sakupimo potrebno iskustvo na ovako velikim takmičenjima. Što se tiče Erićeve, ona ali i njen tim su izrazili želju da vozi na Svetskom. Naravno da smo i mi srećni zbog toga, zbog afirmacije što više žena u našem sportu. Mi se nadamo da će ona da stavi pečat na ovoj trci, iako ta staza nije baš za nju – realan je Stević.
Juniori Đurić i Kolašinac?
– Ova dva momka pokazala su ozbiljne vožnje na Balkanskom šampionatu i od istih se tek očekuje da pokažu svoje maksimume. A iskustvo sa Svetskog prvenstva je jedan dobar način da im pomognemo u izgradnji karijere.
Rajovića nema na spisku?
– To nije nikakva novina. Rajović nije u igri za svetsko iz više razloga. Osnovni je što je staza preteška za njega, za njegove karakteristike kao vozača. Inače, Dušan je u odličnoj formi što je i dokazao minulog vikenda na trkama, da je na visini zadatka. Posebno što se tiče njegove uže specijalnosti a to su sprintevi. Staza na svetskom u Austriji je sve samo ne sprinterska. Od početka sezone nije bio plan da vozi, što je bio dogovor i sa njim i sa njegovim timom. Nismo bili za to da se forsira bilo kakvo učešće na Prvenstvu jer on nije kalibar vozača koji treba samo da se pojavi na takmičenju. Od njega se očekuje rezultat jer je odličan – zaključio je Stević.
Priznaje Stević da je mišljenje većine i vozača, trenera, čelnika evropskih i svetskih federacija da je staza na Svetskom prvenstvu tiha jeza:
– Definisana je kao jedna od najtežih do sada. Sigurno da je vozačima veliki izazov i da će da doći sva velika svetska imena od Fruma, Nibalija… A ni spektakl za publiku neće da izostane.