Sastanak komisije za drumski biciklizam UEC

Skraćenje staze za seniore sa 240 km na raspon od 150 do 180 km

Sastanak komisije za drumski biciklizam Evropske biciklistički federacije UEC održan jev u Milanu na poziv predsednika komisije Aleksandra Gusjatnjikova, potpredsednika Evropske biciklističke federacije.
Sastanku kao član UEC učestvovao je generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Saša Gajičić uz ostale kolege Umberta Langelotija (Monako), Kordijana Danjonija (Italija), Jakoba Knudsena (Danska), Tomaza Poljaneca (Slovenija). Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar UEC-a Enriko dela Kaza, a prisutne je pozdravio i domaćin, predsednik Italijanske biciklističke federacije Renato di Roko.
Saša Gajičić, preneo je detalje sa sastanka:
– Osnova sastanka bila je upoznavanje sa novinama u propisima Svetske biciklisticke federacija a jedna od važnih tema bila je skraćenje dužine trka na narednim evropskim Prvenstvima kao i definisanje pravila za mlađe kategorije koje nisu propisane od strane Svetske biciklisticke federacije. Najveća novina je skraćenje drumskih trka na evropskim prvenstvima a prvenstveno za kategoriju seniora – elite sa dosadašnjih 240 kilometara na dužinu u rasponu od 150 do maksimalnih 180 kilometara. Ovakav predlog biće dostaljen i svetskoj federaciji UCI na razmatranje i za ostale trke pod okriljem UCI. Pored kategorije seniora–skraćene su srazmerno i dužine trka za sve ostale kategorije- rekao je Gajičić.
Mlađe kategorije takođe su bile obuhvaćene:
– Usvojen je predlog da za kadetsku kategoriju na budućim takmičenjima EJOF dozvoljeni prenos bude 50h14, a preporuka za kategoriju mlađih kadeta je prenos 46×14 na čemu će se narednih godina raditi da to postane standard na svim međunarodnim takmičenjima za ove mlađe kategorije – ističe generalni sekretar BSS.
Osnova svega je da se uniformišu zajednički prenosi mlađih kategorija u svim evropskim zemljama radi jednostavnijeg nastupa na međunarodnoj sceni, a vodilo se idejom da se u svim kategorijama koristi univerzalna “juniorska kaseta” na zadnjem točku a da se prednji zupčanici menjaju u zavisnosti od kategorije, što bi svakako imalo mnogobrojne pozitivne efekte.