Radiša Čubrić o dometima Erićeve i Rajovića na SP

Ni malo naivna staza

Srpska ekspedicija u sastavu Veljko Stojnić, Dušan Rajović i Jelena Erić predstavljaće Srbiju na Svetskom prvenstvu u drumskom biciklizmu u Bergenu (Norveška) od 17. do 24. septembra. Reprezentativci Srbije put Skandinavije stizaće u etapama, prvi je pošao Veljko Stojnić u petak 15. septembra, a Jelena i Dušan se priključuju iz Slovenije 20. istog meseca.
Ovo je najbolja trojka koju na drumu ima naša zemlja u ovom trenutku. Veljko je odlično vozio čitave sezone, pogovotu ove poslednje pripremne trke u Italiji. Čak je junior S tima iz Sombora dobio ponude posle osvajanja podijuma na trci nadomak Verone da iduće sezone možda obuče dres nekog od tima Azura…
Jelena Erić i Dušan Rajović, svoje bitke su vojevali za timove iz Slovenije BTC Siti odnosno Adriju Mobil ali i na domaćem frontu, u majici Metalca, i na Evropskom prvenstvu kao dvoje najboljih iz tabora Orlova.
Sezona je polako sumirana, tačka se stavlja na Šampionatu sveta. Tercet je ispunio zadatke u pripremnom periodu.
Radiša Čubrić, trener Jelene Erić i Dušana Rajovića u Metalcu dao je poslednje savete pulenima. O rezultatima na takmičenju, Čubrić će realno:
– Razgovarali smo baš juče šta treba da rade. Jelena treba da odradi još dva jaka treninga sa intervalima, sličnim brdima kao što je staza u Bergenu na Svetskom prvenstvu. Ali i da se spremi za sve moguće vremenske uslove. Znam da tamo, od 365 dana 360 pada kiša. Mora da bude spremna na sve – našalio se Čubrić, a onda nastavio o stazi, očekivanja, šta je realno da se ostvari:
– Jelena ima tu sreću ali i nesreću da je sama. Kada je sama neće imati odgovornosti da radi za druge. Isto tako znamo koliko je teško kada voziš sam u jakoj konkurenciji – kaže Čubrić uz podsetnik na Jelenin kalendar trka:
– Vozila je Trku oko Belgije, imala je neki virus završila je kao 60. Takođe, takmičila se i na „Izazovu u Vuelti“ u Madridu i bila 30. što je solidan rezultat. Ali mi je rekla da se nije osećala baš najbolje. Međutim, sada je sve bolje i bolje…
Staza na SP u Bergenu nije ni malo naivna?
– Naprotiv, staza je teška ali ne ubitačno da ne može da završi. Iako je mlađa seniorka, a na Svetskom nema te kategorizacije, voziće sa elitom. Zato je nerealno očekivati vrhunski rezultat. Ona je dobra kao tehničar. Na takvoj stazi, plasman u prvih 50 u eliti bi bio dobar, a u prvih 10, do 23 godine – istakao je Čubrić.
A posle SP?
– Ona će prvo iz Slovenije da ide u Bergen, a onda se vraća u Srbiju. Dušan se ponovo vraća u Sloveniju. Jelena ima obaveze prema BTC do kraja godine, ide u Kinu. Takav je bio plan da 20. oktobra vozi te trke a posle toga dolazi razduživanje u novembru i prelazak u klub Silens za koji je potpisala ugovor.

ERIĆEVA BROJI SITNO
Jelena Erić (21) trenutno se nalazi u Ljubljani gde broji poslednje dane do polaska na SP:
– Vozila sam Trku oko Belgije, pet etapa. Posle toga Čelendž u La Vuelti i sada sam u Ljubljani gde zavrsavam spremanje za Svetsko. Putujem 20. septembra. Svesna sam da staza nije idealna za mene, ali nadam se da ću moci da pružim svoj maksimum i odvezem trku na najbolji mogući način – kratko će Erićeva koja se tokom razgovora već pripremala za trku u Sloveniji.