”PUTEVIMA GRUŽANSKIH SELA” ZA PAMĆENJE

 Danas održana sportsko rekreativna manifestacija “Putevima Gružanskih sela” u organizaciji Sportskog saveza Opštine Knić i Biciklističkog Kluba Radnički uz pomoć BSS-a ispunila je svoju osnovnu misiju a to je da sa jedne strane goste Opštine Knić i Gružanskih sela upozna sa lepotama i znamenitostima ovog kraja, a sa druge da lokalnom stanovništvu približi biciklizam kao takmičarski i rekreativni sport.   

       

KUD “Vuk i Naum” Toponica

Kao i protekle godine kada se vozio MTB Kup Srbije i ovoga puta selo Borač bilo je domaćin manifestacije. Oko 80 učesnika u svim starosnim kategorijama  oprobalo se na kratkom ali zahtevnom krugu koji je išao u vis gotovo do samog vrha nadaleko čuvenog Boračkog Krša.Na startu su se prvo poredjali najspremniji u muškoj i ženskoj kategoriji. 

Start trke mlađih kategorija

Specifičnost današnje trke bio je “hendikep start”. naime muškarci elita i žene elita su startovali istovremeno trku sa zajedničkim ciljem ali su dame imale zadatak da voze krug manje. 4 min kasnije startovali su kadeti i veterani (popularno mastersi) pa smo tako zahvaljujući razlikama u startu pokušali da dobijemo zanimljivu trku do kraja gde se pomeranjem starta ili skraćenjem broja krugova zapravo brisala fiziološka i biološka prednost.

Ivan Pantelić

Na ovakvom tipu trke najbolje se snašao i prvi prošao kroz cilj Ivan Pantrelić iz Bele Stene iz Kruševca, drugi je bio Branko Mitrović iz čačanskog Borca, a treći  takmičar kragujevačkog Radničkog Marko Pavlović. Najbolja kod devojaka bila je Iva Pavlović, druga Marta Dunjić (obe Radnički Kragujevac), a treće mesto zauzela je Ksenija Djurković iz novoformiranog Gornjomilanovačkog kluba Endorfin. Medalje najboljima podelio je član Opštinskog veća Knić zadužen za sport g-din Goran Milosavljević.

Najbolje seniorke

Nakon takmičarskog dela, biciklisti su krenuli na promotivni MTB maraton “Putevima Gružanskih sela” i obišli sela Pretoke, Bečevica, Brestovac, Konjuša i Ljuljake. Ovom vožnjom koja je bila zapravo zajednički trening ispunili su zahtev organizatora da prodju predvidjenu stazu i potvrde plasman sa prve trke.    Tokom predvidjene rute meštani pomenutih sela pripremili su okrepljenje pa su se biciklisti sa vožnje vratili prezadovoljni i puni utiska o srdačnom gostoprimstvu i prelepom pogledu ka Boračkom Kršu, Planinama Ješevac i Rudnik sa jedne i Gružanskim jezerom sa druge strane.

Deo staze malog maratona

  KUD “Vuk i Naum” iz sela Toponica u pauzi izmedju trka izveli su splet igara iz Gružanskog kraja     “Ovo je prva od dve trke koju ove godine planiramo da organizujemo sa vrednim sportskim radnicima Opštine Knić. septembar mesec je vreme kada se vozi državno prvenstvo u MTB maratonu, a upravo su uz BSS , klub Radnički i Opština Knić i Opština Rekovac suorganizatori ove trke.  Dosadašnje iskustvo govori da smo zajedno spremni da ovo buduće organizaciono zahtevno takmičenje sprovedemo bez problema” referiše prvi čovek Radničkog Aleksandar Marić