Prvi dan 11. međunarodne trke Beograd-Banjaluka

Rajović do podijuma
Tačno u 10 časova ispred Svetosavskog hrama počela je prezentacija 21 ekipe učesnice 11. Međunarodne trke Beograd-Banjaluka a samo sat vremena posle toga startovalo je sa Ade Ciganlije čak 112 vozača. Jučerašnji dan praćen vetrom i kišom i temperaturom od samo 9 stepeni Celzijusovih sigurno da nije išao na ruku vozačima. Ipak, Dušan Rajović, 20-godišnji Srbin vozač slovenačke Adrije domogao se postolja i trećeg mesta u vremenu pobednika 3:03,16. Prvo mesto pripalo je Peku Barnabi iz nacionalnog tima Mađarske, dok je drugi kroz cilj prošao Robert Jenko iz ekipe Kul Solkan (Slovenija)… U top deset je bio i Dimitrije Žarković Đolai vozač Metalca iz Kraljeva.
Sam ceremonijal otvaranja na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru ispratio je brojni auditorijum. Branko Banović, direktor Biciklističkog saveza Srbije istakao je: – Prezentacija timova pre samog starta već je pOstala jedna vrsta tradicije. Nismo želeli mnogo da dužimo s obzirom na izuzeTno hlAdno vreme i kišu. Vozači su se vrlo brzo uputili na zvaničan start na Adu. Raduje činjenica da su brojni mediji prisustvovali samom otvaranju. Takođe, sve je išlo po planu, satnica je ispoštovana kako treba. Tokom trke timovi Minska i Adrije su odmah povukli napred nisu dozvolili da se ugrozi beg. Imali su sve vreme vođstvo – komentarisao je Branko Banović početak ali i tok prvog dana Trke Beograd Banjaluka.
Vozači su bili na teškom ispitu 140 kilometara od Beograda preko Obrenovca, Ušća, Šapca, graničnog prelaza Pavlovića Most sa ciljem u Bijeljini završili su oni najuporniji. Prema rečima direktora trke Dušana Banovića, trku je obeležilo i dosta padova, a dva vozača su čak završila i u bolnici:
– Vreme nas baš nije služilo pre svega vozače. Prema nezvaničnim rezultatima njih oko 25 nije ni završilo trku. Bilo je i dosta padova a dva vozača, jedan iz selekcije Makedonije i jedan vozač Metalca iz Kraljeva, završili su u bolnici – preneo je Dušan Banović.
Danas se vozi druga trasa od Teslića do Banjaluke (preko Doboja, Dervente, Laktaša) duga je 200 kilometara a cilj je oko 17 časova. Istovremeno, ova trka boduje se za Šampionat Balkana.
BIJELjINA ČISTA DESETKA
Grad Bijeljina se i ovog puta pokazao kao sjajan domaćin: – Divna publika koja je uvek znala i zna da isprati jednu ovakvu manifestaciju. Hvala im na tome, hvala gradonačelniku Mići Mićiću na podršci koju nam pruža godinama unazad – reči su Dušana Banovića.
SVE JE U REDU SA DEJANOM ĐOLIĆEM
Kako je preneo Radiša Čubrić, trener Metalca, jedan od vozača koji je završio u bolnici je i njegov Dejan Đolić: – Sve je u najboljem redu. Dosta je bilo padova na stazi, konkretno Dejan jeste bio pregledan ali zaista osim ogrebotina, nema težu povredu. I njegov rođeni brat Srećko je pao. Epilog je dobar, nema mesta za brigu – istakao je Čubrić.
REZULTATI PRVOG DANA
1. Peku Barnabi (nacionalni tim Mađarske) – 3:03,16, 2. Robert Jenko (Kul Solkan Slovenija), 3. Dušan Rajović (Adrija Mobil Slo.), 4. Anton Mužickin (Minsk), 5. Gašper Katrašnik (Adrija Mobil), 6. Jaka Primožič (Kranj), 7. Nikolo Salvijeti (Sanđemini – Ita.), 8. Simone Bernardini (Sanđemini – Ita.), 9. Matej Grošelj (nacionalni tim Slovenije), 10. Dimitrije Žarković Đolai (Metalac Kraljevo). – svi u vremenu pobednika.