PRVA ETAPA 12. MEĐUNARODNE „TRKE BEOGRAD-BANjALUKA“

Pobeda i žuta majica Gašperu Katrašniku

Prva etapa 12. UCI 2,1 „Trke Beograd – Banjaluka“ protekla je u znaku vozača slovenačke Adrije Mobil čiji dres nosi i Srbin Dušan Rajović (izostao zbog povrede).
Trijumf na deonici od Beograda preko Obrenovca, Šapca, Pavlovića mosta, preko granice do Brčkog, odneo je sjajni Gašper Katrašnik iz pomenute ekipe – vreme 3:34,16. Drugoplasirani je bio Roman Maikin, vozač ruskog Gazproma, dok se na podijum popeo i Rok Korošec, u majici Majk Bajka – obojica su imala vreme identično kao pobednik.
Osim trijumfa na trci, Katrašnik je obukao i žutu majicu za najboljeg u generalnom. Preostala podela majica, Korošec je bio najbolji na brdu, Buts je poneo titulu najboljeg sprintera, dok je epitet šampiona prvog dana među mladim vozačima poneo Batuhan Ozgur.
Dušan Banović, sportski direktor Trke o svemu što se dešavalo na drumu rekao je:
– Trka kao trka je bila izuzetno zanimljiva. Ovo je ujedno prema ocenama UCI komesara i najjača u istoriji srpskog biciklizma i zbog kategorije 2,1 i zbog broja vozača koji su došli, a brojka se popela na 170. Od samog starta, nametnut je strahovit tempo. U prvih 50 kilometara prosečna brzina je bila 49,7 kilometara na čas što je do sada rekordan prosek. Kasnije je spao na 47…Samim tim vozači su došli maltene pre roka na cilj u Brčkom. Bila su samo dva bega, ali ne više od 20 sekundi tokom cele etape. Grupa je lovila tako da više od ta dva nije bilo moguće. Najzanimljiviji deo je bio oko Šapca i na ulazu u Republiku Srpsku. Imali smo i mnogo padova, preko 10, jer je bilo
mnogo vozača u jednoj grupi. Sve je prošlo u redu i niko nije povređen. Od naših vozača, stranac u Java Partizanu Kastrantas nije imao sreće, pukao mu je menjač i ostao je pozadi – kaže na kraju Dušan Banović.
Pobednik Gašper Katrašnik, odmah posle trke je rekao:
– Trka je bila brza i na kraju je moja ekipa napravila odličan posao. Radili su za mene, dogovor je do kraja ispoštovan i evo pobeda je tu. Znam da će drugog dana da bude znatno teže, svi će nas napadati, ali i mi imamo dobar tim i probaćemo da sačuvamo žutu majicu – optimista je Katrašnik.
Od Srba koji su vozili najbolji plasman ostvario je Nebojša Jovanović (Java Partizan), 40. – vreme pobednika, Marko Stanković (Srbija) bio je 52 (vreme pobednika), Marko Danilović (Srbija) 66. – vreme 3:34,28, 68. Nemanja Stojanović 3:34,48, 69. Andrej Galović (Java Partizan) 70. Aleksandar Roman (Java Partizan) (isto vreme), 75. Stevan Klisurić (Java Par.) (isto vreme) 87. JOvan Rajović (Srbije), 88. Stefan Stefanović (Srbija) – svi u vremenu 3:34,51, 107. Ognjen Ilić (Srbija) – vreme 3:35,37, 144. Dušan Veselinović (Java Partizan) 3:40,24, 145. Haramplos Kastrantas (Java Par.) 3:44,58 dok Pavle Kalaba (Srbija) nije završio trku.

Sutra je na programu druga etapa od Teslića do Banjaluke u dužini od 180 kilometara.

REZULTATI PRVE ETAPE
1. Gašper Katrašnik (Adrija Mobil) 3:34,16, 2. Roman Maikin (Gazprom), 3. Rok Korošec (Maj bajk Stivens), 4. Lukas Karstensen (Bajk Ejd), 5. Erik Laton (Hurom Poljska), 6. Batuhan Ozgur (Turko Šekerspor), 7. Paolo Toto (Sanđemini), 8. Ivan Balikin (Torku Šekerspor), 9. Goražd Per (Adrija Mobil), 10. Josip Rumac (Meridijan Kamen) – svi u vremenu pobednika
MAJICE
Žuta majica (najbolji u generalnom) – Gašpre Katrašnik
Crvena majica (najbolji brdaš) – Rok Korošec
Zelena majica (najbolji sprinter) – Vitalij Buts
Bela majica (najbolji mladi vozač) – Batuhan Ozgur