OTVORENA 61, MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA “KROZ SRBIJU”

SVEČANO IZ POŽAREVCA
Jedno od naših najstarijih sportskih takmičenja, 61. Međunarodna biciklistička trka “Kroz Srbiju” svečano je večeras otvorena na gradskom trgu u Požarevcu.
uz želnajbolji grad domaćin ove prestižne sportske priredbe, predstavljena je 21 ekipa sa 126 vozača sa pet kontinenata Evrope, Azije, Amerike i Australije. i Afrike.
Posle sjajnog programa sa najlmađim žiteljima Požarevca koji su prve čari biciklizma otkrivali na trci “guralica”, urpriličeno je svečano otvaranje, na kome su prigodnim rečima, okupljene građane Požarevca, goste i takmičare, pozdravli pomođnik ministra za sport i omladinu Srbije Darko Udovičić , gradonačelnik Pođarevca Saša Pavlvič i predsednik BS Srbije profesor Radomir Pavlović.
-Mi smo, verujem sa punim pravom, proglašeni za grad domaćina decenije kada je u pitanju trka “Kroz Srbiju” i ja,uz pozdrav svim učesnicima karavana,uz želju da nam opet dođu, pozdravljam sve uvažene
goste i sportiste – rekao je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.
Predsednik BS Србије profesor Radomir Pavlović je pozdravljajući okupljenje gražane,sportiste, uvažene goste, istakao d aslavna prošlost trke “Kroz Srbiju” obavezuje i da se svi u organizaciji trude da budu dostojni naslednici.
-Pozdravljam u ime BS Srbije sve sportiste, uvažene goste, sponzore, predstavnika Ministarstva za sport i omladinu Srbije, amestu gde že startovati 61. Mežunarodna trka “Kroz Srbiju”. Hvala svima napodršci,
nemerljhivom doprinosu,a sportistima želim lepo vreme i da podtignu rezultate koje su priželjkivali.
Biranim rečima, sa puno emocija, pomožnik ministra za Sport i omladinu Republie Srbije, Darko Udovičić je ukratko podsetio na značaj ovakve manfestacije, na samo u sportskim okvirima.
-Ovo je sportski dogažaj koji zahvaljujući gradovima domađinima, vrednim ljudima iz BS Srbije, entuzijastima, brojnim sponzorima nau zemlju promoviše na najboljinačin. Sa velikim zadovoljstvom proglašavam trku “Kroz Srbiju” otvorenom – rekao je Darko Udovićić.
Da podsetimo, prva trka “Kroz Srbiju” vožena je 1939. godine.Imala je šest etapa, ukupne dužine 1.000 kilometara. Pobedniku Slovencu Augustu Prosineku, izaslanik Njegovog veličanstva Kralja Petra Drugog, koji je bio i pokrovitelj trke, dodelio je pehar od čistog zlata.
Sutra, 9. septembra startuje Prva etapa od Požarevca do Mionice duga 152,6 kilometara.Trasa etape ide preko Osipaonice,Smederevske Palanke, Natalinaca , gde je prvi brdski cilj ovogodišnje trke, zatim
Topole, Aranđelovca , Lazarevca (tri prolazna cilja) do Mionice u kojoj se karavan očekuje oko 15,30 časova.
Ovogodišnja trka ukupno je duga 601,4 kilometra i ima četiri etape. Posle Mionice karavan, 10. septembra stiže u Čačak gde je cilj druge i start treće etape. Ova etapa, vozi se u subotu , 11. septembra, do Prijepolja, da bi finale bilo u nedelju, 12. septembra kada se posle četvrte etape od Mileševe do Čačka, završava 61. Međunarodna trka “Kroz Srbiju”.