MTB Petrovaradin Fortress Cup 2019

 

Biciklistički savez Srbije i Biciklistički klub “Novi Sad” u nedelju, 2. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuju međunarodnu Petrovaradin Fortress MTB (mauntinbajk) trku. Takmičari će se nadmetati u 12 kategorija. Kup Srbije počinje u 14.00, a glavna međunarodna UCI C1 trka planirana je za 16.00 sati.

 

– U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način, istakao je Nemanja Vajs, direktor trke. Pored toga što je staza atraktivna, vozi se starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Verujemo da ćemo na taj način približiti planinski biciklizam ljudima. Zbog toga nas očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazićete tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas.

Pored starta nalazi se i takozvana Chill zona. Tu će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se. Posebna atrakcija jeste Trka guralica. To je takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godina. Najmlađe učesnike, kojima će u pomoći biti i animatori, očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle.

– Trka guralica prošle godine posebno je oduševila Novosađane. Zaista je bila jaka konkurencija. Bilo je čak klinaca koji su se spremali i vežbali za trku. Zato joj se radujemo i ove godine, završio je Nemanja Vajs.

Trka se nalazi u zvaničnom kaledaru UCI, Svetske biciklistička unije, i donosi 60 bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u dvanaest kategorija: Kuš Srboke – kadeti i kadetkinje, špoletarci i poletarke, mlađi poletarci i poletarke, mastersi i CFA.

Ova trka, ne samo što donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, već je i uvod u održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. godine, pa je utoliko značajnija za naš grad.

Petrovaradinska tvrđava će do 19 h biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada, svi posetioci moraće da dođu peške. Svi koji dođu do trke moći će da na samo nekoliko metara od biciklista, vide ovu izuzetno atraktivnu trku.