Juniorski reprezentativac u MTB prvi put u karijeri na svetskom prvenstvu

Veselinović: Sa ponosom sam nosio dres Srbije

 

Dušan Veselinović, juniorski reprezentativac Srbije završio je na 55. mestu na Svetskom prvenstvu u MTB (planinskom) biciklizmu u Kejrinsu (Australija). Dušan je imao krug zaostatka za pobednikom Kameronom Vrajtom iz Australije – vreme 1:07,56. Drugo mesto pripalo je Švajcarcu Džoelu Rotu (+0:35), a bronza je oko vrata Džonsa Holdena iz Kanade (+0:44)..
Odličnu sezonu, u kojoj je nizao pobede u ciklokrosu na državnom čime je postao četvorostruki osvajač krune, te trke u Češkoj, Luksembrugu s trenerom Sudarićem, svetski kupovi u drumskom biciklizmu, EP u MTB u kome je imao veliku pomoć Stevana Klisurića sa kojim je baš tada trenirao…Pobeda i žuta majica u generalnom na Trci Milan Panić, prvo mesto u juniorskoj, drugo u seniorskoj na MTB maratonu. I kao kruna svega – juče završeno Svetsko prvenstvo u “zemlji kengura”.
Javio se ovaj mladi, uspešni vozač iz daleke Australije i preneo utiske u stilu pravog profesionalca, odmah po završetku trke:
– Posle sletanja u Kejrins, imao sam probleme da se naviknem na vremensku razliku, vlažnost vazduha i temperaturu. Ali pregrmeo sam sve i startovao svoje prvo Svetsko prvenstvo. Zadovoljan sam učešćem na trci. Posle dva pada u prvom krugu, digao sam glavu i nastavio dalje i još jače. Presrećan sam što sam branio boje Srbije na Prvenstvu. To je najlepše iskustvo ikada jer na jednom mestu vidite sve najbolje vozače sveta – iskreno će Veselinović.
Bili ste 55 ali to ne umanjuje vaše zadovoljstvo?
– Da, ali imajući u vidu da je ovo bilo vatreno krštenje za mene na Prvenstvu, ja sam presrećan i motivisan sam za dalje trkanje. Moj san je bio da učestvujem i na Evropskom i Svetskom šampionatu – priznaje vozač beogradskog Partizana, koji je tu i “ispekao zanat” uz svoje kolege i trenera Branka Banovića već petu godinu.
Priznao je Dušan da mu je idol Simon Andreasen iz Danske, ali iznad svega, ovaj momak uvek ističe podršku i timski rad Srbije:
– Od Jovane Crnogorac sam naučio mnogo toga i hvala joj na podršci i pomoći kao i selektoru Vajsu, što me je pozvao da predstavljam Srbiju na Svetskom prvenstvu. Iako sam učestvovao na dosta velikih trka ova je najznačajnija i probudila je emocije u meni. Sa ponosom sam nosio dres Srbije!
Jovana Crngorac u klasi elit svoju trku vozi u subotu. Ekspedicija Srbije u nedelju rano ujutru putuje nazad za Hong Kong, maršuta kojom nastavljaju su Dizeldorf, pa let do Budimpešte a onda kolima nazad za Beograd.

 

SELEKTOR NEMANjA VAJS O “SVOM HEROJU”

Nemanja Vajs, član programske komisije za MTB biciklizam o Dušanoj trci je rekao:
– Prvo, Dušan je u ovoj godini napravio fantastičan skok u odnosu na početak godine. Znao je da je njegova uloga u ispunjenju norme za Olimpijske igre mladih 2018. jako bitna i maksimalno se posvetio pripremama i pripremnim trkama za Svetsko prvenstvo. Bio je dobar, borben i hrabar. Na stazi koja je napravljena za prekaljene profesionalce u svakom pogledu, dostojanstveno je prezentovao Srbiju. Vozio je krug manje, imao je dobar tempo u prva dva kruga i za malo mu je izmaklo da održi ritam i završi u krugu sa pobednikom. Pao je u prvom krugu na kamenitom spustu, kada sam ga video prašnjavog i pocepanog iz daljine, uhvatio sam se za glavu ali… Dule je herojski odvezao do kraja. Za momka koji se prebacio sa druma, perfektna vožnja na ovako zahtevnoj stazi – rekao je Vajs uz podatak da rezultat 55. mesto je trenutna realnost, da je Srbija rangirana kao 26 nacija i da je zadatak ispunjen, obezbeđeni bodovi za OI mladih 2018.

REZULTATI JUNIORI
1. Kameron Vrajt (Australija) 1:07,56, 2. Džoel Rot (Švajcarska) (+0:35), 3. Holden Džons (+0:44), 4. Juri Zanoti (Italija) +0:48, 5. David List (Nemačka) +0:57, 6. matis Azaro (Francuska) +1:20, 7. Metju Dinam (Australija) +1:54, 8. Mik Van Dijke (Holandija) +2:04, 9. Eden Kruz (Novi Zeland) +2:10, 10. Aleksander Andersen (Danska) +2:11… 55. Dušan Veselinović (Srbija)- krug zaostatka.