Jovana Crnogorac uveliko trenira za novu sezonu

Ako se po jutru dan poznaje…
Jovana Crnogorac (25), u novijoj generaciji sigurno najuspešnija srpska takmičarka u MTB (planinskom) biciklizmu, već je počela sa predanim radom za nastupajuću takmičarsku godinu. Reprezentativka Srbije i učesnica OI 2016. u Riju nije mnogo odstupila od klasičnih priprema, ali je ubacila i nešto novo.
Trenutno se Jovana nalazi u Beogradu, a kako izgledaju treninzi i koje su joj sledeće stanice, najavila je ona sama:
– Pripreme za narednu sezonu su uveliko počele. Klasična baza kao i svaki put, izgleda skoro isto ali su pojedine stvari izmenjene i osećam se dosta bolje nego prethodnih godina u ovo vreme. U ovom periodu sam ubacila dosta plivanja i trčanja kako zbog aktivacije drugih mišića, tako i zbog održanja fitnesa koji mi manjka na biciklu u ovom periodu. Teretana je trenutno glavni fokus, snaga i bicikl nešto manje – kaže Crnogorčeva.
Ipak, već sa prvim danima januara, dolaze i nove destinacije, ali i veća pažnja usmerena na bicikl:
– Početkom nove godine, u januaru ići ću na prve pripreme i tada kreću dugački treninzi na biciklu. Plan je da veći deo tog meseca i početak februara provedem u toplijim krajevima. Prve trke su, kao i svake godine na Kipru, a one će mi svakako poslužiti kao kontrolna trka.
Ko je u nedelju bio na trci Beogradskih 21, prve trke u prestonici Srbije, mogao je da vidi Jovanu, ali i celu njenu porodicu, tatu Jovana, sestru Anu i neizostavnog člana, crnog labradora Bruna. I to ne u publici već na stazi:
– U periodu van sezone često se priključim mojoj omiljenoj družini za trčanje. Iz tog razloga sam se i prijavila za polumaraton na Beogradskih 21, čisto iz zabave. Nije mi prvi put, s obzirom da sam trčala i ranije dok sam se bavila triatlonom. Međutim bez mnogo trkačkog treninga, uglavnom je sve bilo lagano trčkaranje ali je bilo sjajno. Počela sam sa tatom i sestrom jer je bio takav dogovor, međutim, posle četiri kilometara sam se odvojila i trčala svoj tempo završivši trku skroz solidno, u vremenu od 1:45,00. Baš sam uživala i moram da priznam da ovi ekstremni uslovi koji su bili, meni su predstavljali još veći izazov – priznala je Jovana.