JOVANA CRNOGORAC NA MTB SVETSKOM PRVENSTVU U ŠVAJCARSKOJ

Sjajno 22. mesto u Lencerhajdu

Jovana Crnogorac (26) osvojila je 22. mesto na Svetskom prvenstvu u MTB (planinskom) biciklizmu u švajcarskom Lencerhajdu. Seniorska reprezentativka Srbije i najuspešnija takmičarska u ovoj klasi imala je zaostatak od osam minuta i 18 sekundi za pobednicom Kejt Kurtni iz Amerike – vreme 1:34:55. Srebrno odličje osvojila je iskusna Anika Langvad (Danska – +0:47), dok je bronza pripala Kanađanki Emili Bati (+1:58).
Crnogorčevoj, koja je bila prva i jedina takmičarka iz Srbije u MTB na OI u Riju, ovaj rezultat je kruna karijere u dosadašnjoj, elit kategoriji. Uspeh je stigao i kao posledica Jovanine odlične cele sezone, uz podatak da je baš na Svetskom prvenstvu iza sebe ostavila 45 takmičarki od kojih šest nije ni završilo trku…
– Iskrena da budem, nisam očekivala da ću da ispunim svoj cilj za Svetsko, jer sam previše ambiciozno započela drugi deo sezone. Faktički bez priprema, samo sam se trkala svaki vikend od polovine jula. Staza mi je jedna od omiljenih još od prošle godine, ali nije baš za moj stil vožnje. Malo brda i dosta tehnike. Startovala sam jako loše, nisam bila dovoljno zagrejana i na startu gde je bilo brdo od početka, nisam mogla da nađem svoj ritam i završila sam taj krug kao 46. Ali sam iz kruga u krug vozila sve bolje, bila sam motivisana i uživala sam u trkanju, a mislim da je to bilo ključno na ovoj stazi. Možda 22. mesto nije nešto čemu težim, i znam da mogu bolje, ali ovo je moj najbolji rezultat na svetskom do sad u eliti. Po načinu vožnje i prestizanja toliko takmičara i to dobrih iz kruga u krug. Jako sam zadovoljna – istakla je Jovana odmah po završetku trke.

SELEKTOR VAJS: KRUNA SEZONE
Nemanja Vajs, selektor MTB u prvim utiscima je istakao:
– Ovo je Jovanina kruna sezone. Činjenica jeste da je slabo startovala i prvi krug je završila kao 40. kada je upalila motor, jednostavno je letela. Dostizala je sve ispred i na kraju stigla kao 22. Imal je noge sigurno za top 15, ali jednostavno, knedla na startu. Srećan sam prikazanim. Uradili smo veliki posao i zadovoljan sam – iskren je Vajs.

REZULTATI ŽENE ELIT
1. Kejt Kurtni (SAD) 1:34:55, 2. Anika Langvad (Danska) +0:47, 3. Emili Bati (Kanada) +1:58, 4. Jolanda Nef (Švajcarska) +2:13, 5. Maja Vloščovska (Poljska) +3:15, 6. Hejli Smit (Kanada) +3:39, 7. En Tauber (Holandija) +4:08, 8. Elizabet Brendou (Nemačka) +4:20, 9. Gan Rita Flejsa (Norveška) +4:29, 10. Irina Kalentjejeva (Rusija) +4:47….22. Jovana Crnogorac (Srbija) +8:18…