JOŠ PET DANA DO 12. UCI 2,1 „TRKE BEOGRAD-BANjALUKA“

Postavljeni novi standardi
Malo po malo stiglo se i do 12. izdanja jedne od najprestižnijih trka u Evropi – „Trka
Beograd-Banjaluka“. Sportska manifestacija, kategorisana od strane Svetske biciklističke federacije kao UCI 2,1 i ove godine spremna je za one najbolje. Vikend 28. i 29. april već je mesecima unazad rezervisani za ovaj jedinstveni događaj… Prva etapa vozi se od Beograda do Bijeljine u dužini od 130 kilometara, druga i završna od Teslića do Banjaluke (190 kilometara).
Vladimir Kuvalja, generalni direktor trke, priznaje da pozitivan haos traje već nedeljama, ali s razlogom:
– Imamo 26 ekipa iz 32 zemlje. To je novi rekord za ovu godinu. Čak 180 takmičara na startu. Takođe, trka je ušla u top 50 u Evropi. Tim Gazprom iz Rusije već je stigao u Banjaluku pravo sa trke kroz Hrvatsku, tu su još i četiri italijanske, tim iz Nemačke… selekcija Srbije, ekipa Java Partizan, reprezentacija Bosne i Hercegovine. Plašim se a sigurno ću nekog da zaboravim.
Trka je od sportskog značaja, do mnogo većih dimenzija i spone dve države Srbije i
Republike Srpke?
– Trka Beograd-Banjaluka nije samo sportski već i turistički događaj koji promoviše ne samo gradove, nego i regione i države kroz koje prolaze. Ona je veoma važan faktor u razvoju sporta na nivou Republike Srpske i Srbije. Ujedno, dobra prilika da mladi takmičari vide šta ih čeka i koji su benefiti s obzirom da je trka i najveći medijski događaj u Banjaluci, u Srspkoj – istakao je Kuvalja.
Na kraju, uz napomenu da bez obzira što je preostalo još pet dana do trke, Kuvalja je
posebno apostrofirao podršku i pomoć:
– Ovom prilikom zahvaljujemo se svim gradovima domaćinima Beogradu, Bijeljini, Brčkom, Ugljeviku, Loparima, Tesliću, Tešnju, Derventi, Prnjavoru, Laktašima i Banjalukci, te Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministatrstvu porodice omladine i sporta Republike Srpke, turističkim organizacijama na nivou gradova i država i MUP RS.
Nagradni fond na trci, prema rečima Kuvalje iznosi 20.000 evra a borjni sponzori i medijski partneri uzeli su učešće i dodeli nagrada najboljem vozačima i to u četiri kategorije.
O značaju Trke, Kuvalja je izneo važan podatak:
– Zadobila je pažnju i državnih intitucija. Pre svih predsednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, biće pokrovitelj trke. Prepoznao je trku kao veliki događaj i otuda je stigla i podrška kabineta predsednika.
Sponzori su spremni za najbolje?
– Žuta majica (najbolji u generalnom) – sponzor Kapriolo, crvena majica (najbolji brdaš) – Banjalučka pivara, bela majica (najbolji mladi vozač)- Ministarstvo porodice omladine i sporta RS i Ministartvso omladine i sporta Srbije, zelena majica (najbolji sprinter) – kompanija Enmon i Triglav osiguranje

SVEČANA CEREMONIJA I PREDSTAVLjALjE EKIPA 28. APRILA
Saša Gajičić, sekretar Trke o oficijelnom delu rekao je:
Ekipe stižu u petak u popodnevnim satima kada će se sprovesti i tehničko- organizacioni deo, prijava takmičara, kontrola licenci i podela brojeva, potom i tehnički sastanak. Očekujemo da će strani takmičari uživati u gradu Beogradu to jedno veče koje će provesti u našoj prestonici. Svečana prezentacija ekipa je zakazana za subotu, 28. april od 10 do 10,40 časova a posle toga sledi nezvaničan strart sa Trga Republike do Ade Ciganlije gde će se biciklisti kratko zaustaviti a onda i zvanično starovati na trci – podrobno će Gajičić uz zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta,
gradu Beogradu koji je dosta doprinose da ova manifestacija bude na nivou na kom je.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE U ČETVRTAK 26. APRILA

Biciklistički savez Srbije organizovaće konferenciju za medije povodom predstojeće
12. Međunarodne bicilističke Trke Beograd – Banjaluka koja se održava od 27. do 28.
aprila 2018. godine.
Konferencija za medije će se održati u četvrtak, 26 aprila, u 13:00 časova, u Turističkoj Organizaciji Srbije, Ul. Čika Ljubina br. 8, Beograd.