Jelena Erić treći put vozi na čuvenoj „Trci oko Flandrije”

Srpska snaga Silensa ima veliki motiv
Stazu poznaje maltene kao i svoj džep, ali ne najavljuje senzaciju. Kaže, nema mesta tome jer zna dobro Jelena Erić kako je kada se vozi velika „Trka oko Flandrije”. Ovoj 22-godišnjoj Kraljevčanki koja vozi za američki tim Silens, biće ovo treći izlazak na istu scenu u Belgiji. Vozila je Erićeva dva puta ovaj tur kao mlađa seniorka ali za slovenački BTC Siti.
Samo 24 časa pre trke, a pred poslednji sastanak i podelu zadataka, Erićeva je priznala:
– Jesam, vozila sam trku, ali staza nije baš ista, zapravo uvek pretrpi neke novine. Duga je oko 150 kilometara plus još 10 kilometara zatvorena. Sama trka je jedna od najdužih i najjačih u sezoni. Deonica brutalno teška, miks kocke, brda, sa dosta uskih delova. Tu nema kalkulacija, tu se odmah ide na plasman, napada. Retko kad da se prave grupe koje posle pucaju – realna je Jelena.
Pauzirali ste dve trke takođe u Belgiji zbog gripa i temperature. Iz kreveta pravac na stazu?
– Dobro, nije baš tako ali nisam potpuno oporavljena. Moj zadatak je da pomognem koliko mogu da provučem koleginice iz tima pre sekcije na kocki i omogućim što bolju poziciju. Ne mogu da mislim toliko i opterećujem se. Nemam ideju, znam samo da ću da grizem od starta, jer drugačije ne možeš.
Kakva je taktika za trku?
– To ćemo tek da čujemo od direktora na sastanku. Vozimo Rato, Bronzini, Tarafeljo, Gutierez, Brek i ja. Šejla Gutierez je u odličnoj formi, može mnogo. Radiće se za nju ali i Rato koja je super spremna i može da izvuče, pogotovu na brdu.
Bronzinijeva je pala na poslednjoj trci i povredila je šaku. Pitanje je koliko može. To je onako moje, ali direktor daje poslednju.
Gledajući ostale timove, koje su glavni pretendenti za podijum?
– Sanveb je od početka sezone u vrhu. Svi vozači su u vrhunskoj formi, i na dosadašnjim trkama su dokazali da su se ozbiljno naoštrili za titule. Tu je i Boels Dolmans. Možda im poremetimo planove – nasmejala se na kraju razgovora a samo dan pred Trku oko Flandrije Jelena Erić.
Kao i svake godine na „Tur of Flanders”, startovaće juniorska trka kao uvertira za ono najbolje, žensku odnosno mušku elit trku. U muškoj konkurenciji do sada su se na najviši stepenik peli Kanćelara, Krištof, Sagan, a aktuelni šampion je domaći vozač Filip Žilber. Kod dama, tron od prošle godine čuva Korin Rivera, a trijumfovale su i Armišted, Bornjini, Van Dijk, Van Vluten…