Individualni hronometar na SP u Bergenu

Veljko Stojnić do 23. pozicije

Veljko Stojnić (18) junior Srbije zauzeo je 23. mesto u vožnji individualnog hronometra na Svetskom prvenstvu u norveškom Bergenu. Veljko je imao zaostatak za pobednikom (+1:08,13). Prvi kroz cilj je prošao Tomas Pidkok iz Velike Britanije – vreme 28:02, srebro je pripalo Italijanu Antoniju Pupiju (+11,92) a trećeg mesta domogao se Poljak Filip Maćijuk – +13,29..
Orlić je stazu dugu 21,1 kilometar prošao u vremenu koje je, prema rečima njegovog trenera Marka Sudarića, realno. I dobro. U plasmanu, osmi sa EP iz Dohe sigurno da je mogao bolje:
– Ovo je realnost. Taktika je bila da Veljko ide slabije na početku, a kasnije da ide jače odnosno da ne ide prejako od starta. Zašto. Videli smo dan ranije da su veliki razmaci pravljeni upravo u poslednjih deset kilometara – objašnjava trener Sudarić.
Staza je, kako je i Sudarić najavio, bila tehnički zahtevna:
– Prva trojica vozača sa Evropskog prvenstvu su mu, žargonski rečeno, dali 30 sekundi.
Sada je to bilo 55 sekundi, tako da je to najbolji pokazatelj kakva je staza i od koga se moglo očekivati da se pokaže najboljim. Oni su jedan tip hronometraša za ravnomernu stazu, govorim o Dohi, a ovi momci što su pobedili u Bergenu, tipski su bili za za valovitiju. Vreme nam jeste odgovaralo i ovo, ponavljam, jeste naš maksimum. Po
plasmanu nisam zadovoljan, ali vremenom koje je Veljko napravio jesam.
Podsetio je na kraju Sudarić na još jednu činjenicu:
– Veljko je imao sedam trka ove godine na evropskom i svetskom nivou i siguran sam da niko u prvih 20 nema toliko trka.
Tri dana odmora, a onda Stojnića očekuje i drumska trka:
– Ogradio bih se od bilo kakve prognoze pogovotu ako gledamo vremenske uslove. Bilo je idealno za vožnju hronometra, ali pitanje je kakvo će da bude vreme u subotu, da li će nas sačekati kiša, ili šta već. Nadamo se najboljem, da Veljko pruži maksimum. Šta bude biće

REZULTATI I PLASMAN
1. Tomas Pidkok (Velika Britanija) 28:02, 2. Antonio Pupio (Italija) (+11,92), 3. Filip Maćijuk (Poljska) (+ 13,29), 4. Juri Holman (Nemačka) (+21,53), 5. Igor Čan (Kazahstan) (+23,66), 6. Julijus Johansen (Danska) (+27,61), 7. Den Hol (Holandija) (+29,87), 8.
Andreas Leknesund (Norveška) (+32,30), 9. Nik Čemažar (Slovenija) (+35,49), 10. Sebastijan Bervik (Austrija) (+35,93)….. 23. Veljko Stojnić (Srbija) (+1:08,13)