IN MEMORIAM

ŽIVORAD ŽIKA MIĆIĆ (1923.-2022.)

U Beogradu je u 99. godini preminuo jedan od najboljih i svakako jedan od najpoznatijih srpskih biciklista svih vremena, legendarni Živorad Žika Mićić, čika Žika koji nas je učio ne samo biciklizmu već i životu, časnom, poštenom, primerenom.

Živorad Mićić rođen je 3.februara 1923. godine na Ubu u Kraljevini Jugoslaviji.

U biciklizam je Žika Mićić zaplovio davne 1935. kada mu je nekadašnji reprezentativac, biciklista Sava Pavlović, videvši njegovu ogromnu želju, poklonio prvi bicikl. Žika je živeo na Voždovcu, u blizini kafane “Kovač” , pa je Avalski put nekako i odredio njegovu karijeru kao vrsnog brdskog vozača, izdržljivog, neumornog, posvećenog, a kako je sam voleo da kaže, sportsku i životnu sreću je započeo u biciklističkom klubu “Fortuna”, da bi po oslobođenju cele zemlje nastavio uspešnu karijeru.

Prvu medalju sa samo 15 godina Žika osvaja na trci Beograd-Vrh Avale-Beograd –bronzu. Već 1939. kao junior takmičio se u trci kroz Srbiju i zauzeo osmo mesto.

Iako je izbio Drugi svetski rat, Žika nastavlja da vozi pa 1942. godine pred ogromnom masom okupljenih na Kalemegdanu, kažu da je bilo i više od deset hiljada ljudi, što je neverovatno za ratna vremena, Žika Mićić na trci Oko Kalemegdana osvaja drugo mesto i prelazi u BK Mitić. Po oslobošenju Beograda Žika kao pripadnik NOVJ odlazi na Sremski front da bi po oslobošenju nastavio da gradi uspešnu sportsku karijeru.

Žika je nanizao oko 1.000 trka, a za svoj najveći uspeh je smatrao peto mesto na trci Trst -Varna 1945. godine kada je zauzeo peto mesto. Mićić je “prekomandovan” u Niš gde je narednih pet godina trenirao i vozio i za reprezentaciju Jugoslavije. Ostaje zabeleženo da je bio desna ruka legendarnog Augusta Prosineka koji je 1947. pobedio na trci Kroz Jugoslaviju, da je učestvovao na čuvenoj trci  Prag-Berlin-Varšava u sastavu jugoslovenske reprezentacije. Žika Mićić je dres Jugoslavije nosio čak u 34 etape!

Tih pet godina od 1945. do 1950. Žika Mićić je bio nezamenjiv deo reprezentacije Jugoslavije i smatran je jednim od pet najboljih vozaća. Žika Mićić je kasnije radio i kao mehaničar, trener, maser, sekretar i blagajnik u Partizanu, Milicionaru i Avali.

Sve do pre nekoliko godina Žika Mićić je svakodnevno vozio bicikl po tridesetak kilometara. Nažalost, posle saobraćajne nesreće, kada je nesavesni vozač automobilom naleteo na Žiku, i loma noge, Mićić je morao da se odrekne najvećeg životnog zadovoljstva -vožnje bicikla.  Posle 65 godina braka ostao je 2’15. i bez najveće podrđke, supruge Nadežde. Sin jedinac, Miodrag, živi u Americi.

I kada su mu lopovi provalili u kuću i odneli sve uspomene, brojne trofeje, bicikl Žika nije klonuo duhom. I dalje je savetovao mlade da žive zdravo i kao jedan od recepata za dug život – naravno preporučivao biciklizam.

Žika Mićić je jedna od onih sportskih, biciklističkih ,ljudskih veličina koje su još za života otišle u legendu.

Naš čika ŽIka.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.