IN MEMORIAM: Branimir Vasić – Vaske… Odlazak Doajena…

U Beogradu je posle kraće i teške bolesti, u 67. godini, preminuo Branimir Vasić – Vaske, dugogodišnji sportski novinar. Vasić je tokom bogate karijere pratio veliki broj sportova, a neizbrisiv trag ostavio je kao hroničar zbivanja u streljaštvu. kuglanju i biciklizmu.

Odlaskom Branimira Vasića srpski sport je ostao bez neumornog saradnika i iskrenog prijatelja. Sa velikom posvećenošću pratio je sva takmičenja, predano je izveštavao kako sa najvećih svetskih takmičenja, tako i sa nadmetanja mlađih kategorija. Bio je nepogrešiv izvor informacija i uvek spreman da pomogne.

Sportom se aktivno bavio od 1970. do 1986, kao kuglaš Partizana i Crvene zvezde. Uporedo se bavio i sportskim novinarstvom, najpre kao honorarni saradnik, potom kao profesionalni novinar. Prve tekstove objavio je krajem sedamdesetih godina 20. veka u JSL „Sport“, za koji je radio do 1990. godine, kada je prešao u kuću „Politika“ i bio u grupi novinara – osnivača „Sportskog žurnala“. Iz „Žurnala“ je otišao u penziju, ali novinarski poziv nije napuštao do kraja života. I kao novinar u penziji mnogo je uradio za promociju mnogih sportova, za koje nikad nije dozvoljavao da ih zovu „mali“, u prvom redu kuglanja, streljaštva i biciklizma…

Tokom plodne karijere Vasić je ovenčan sa više priznanja, između ostalih „Majskom nagradom“ Sportskog saveza Srbije, zatim „Zlatnom značkom“ Međunarodne kuglaške federacije. Prilikom obeležavanja 125 godina postojanja biciklizma u Srbiji Vasić je nagrađen Velikom zlatnom plaketom Biciklističkog saveza Srbije za sveukupan doprinos razvoju biciklističkog sporta. Svoj neizbrisivi novinarski pečat ostavio je radom na monografijama „125 godina od osnivanja Prvog Srpskog velosipedskog društva“ 2009. godine i „Od 1 do 51 – Trka kroz Srbiju“ 2012. godine. Osamdesetih godina bio je predsednik Biciklističkog kluba “Čukarički“.
Vasić je dobio priznanje Udruženja sportskih novinara Srbije „Izdavački poduhvat godine“.

Sahrana će biti na beogradskom groblju Lešće u petak, 5. oktobra u 11 sati.