GRADI SE PRVA “PUMP TRACK” STAZA U SRBIJI


Vladimir Petrović pomoćnik gradonačelnika Kruševca i Nikola Pantelić BK Bela Stena ugostili su delegaciju Biciklistickog saveza Srbije koju su činili predsednik profesor Radomir Pavlović, potpredsednik Dusan Gojić i Nenad Knežević.


Profesor Radomir Pavlović predsednik BSS, Vladimir Petrvić pomoćnik gradonačelnika Kruševca, Nikola Pantelić BK Bela Stena i Dusan Gojić potpredsednik BSS

Domaćini su upoznali delegaciju BS Srbije sa radovima na prvoj “pump track” stazi u Srbiji koja se gradi u u Kruševcu, u okviru parka oko stadiona „Jedinstvo“.

Radovi na ovom veoma zanimljivom projektu ušli su u završnu fazu preostalo je jos asvaltiranje i uredjenje okoline oko staze kao i izgradnja tribina za gledaoce.

Ideja je da se oživi ovaj vid biciklizma kod nas kao i takmičenja na ovoj vrlo atraktivnoj stazi .

Član BK Bele Stene Nikola Pantelić istakao je da je ovo jedan od biciklističkih projekata u koji su ulljučeni i da se oni neće zaustaviti samo na ovom projektu. Planovi su uredjenje jos jedne staze za ciklo kros kao i organizovanje drzavnog prvestva u biciklizmu.

Predsednik Radomir Pavlović istakao je da BS Srbije je otvoren za svaki vid pomoći BK Beloj Steni u realizaciji ovako značajnih projekata .

Poligon na kome se voze bicikle, roleri, trotineti, skejt bordovi gradi se u Kruševcu, u okviru parka oko stadiona „Jedinstvo“. Reč je o takozvanom pamptrek (pump track) poliginu, koji omogućava zabavu i rekreaciju za sve uzraste, a sve je popularniji u Evropi

Izgradnja poligona i uređenje pratećih površina koštaće 11,3 miliona dinara, sredstva obezbeđuju Ministarstvo za omladinu i sport, koje će izdvojiti 8,3 miliona dinara i Grad Kruševac koji će taj projekat finansirati sa oko 3 miliona dinara.

Površina obuhvaćena projektom je 25.452 kvadrata, a površina samog pamptreka je 950 kvadrata. Projektom parternog uređenja planirane su pristupne, pešačke i biciklističke staze, a sam objekat pamptreka integrisan je u celinu. U sklopu spoljnog uređenja predviđeni su prateći elementi i oprema: mesta za sedenje, parkinzi za bicikle, kante za otpad i ostalo – navedeno je na sajtu Gradske uprave Kruševac.

Ideja za izgradnju te staze rodila se, podsećaju nadležni, zahvaljujući sugrađanima koji vole da voze bicikl, rolere, trotinete, skejt bordove, a ovo je način da se obezbedi odgovarajući poligon za vožnju, kako bi oni svakodnevno uživali i negovali zdrav stil života.

Pogodnosti pamtrek staze su, kako navodi Gradska uprava, to što mogu mnogi da je koriste, ona predstavlja atraktivan i siguran način rekreacije, postavljena je u neposrednoj blizini korisnika, podstiče aktivan životni stil i druženje mladih i starijih, a zahteva minimalno održavanje zbog asfaltne vozne površine.