ENYAQ iV NA ŠKODA TITAN DESERT RUTI U SAHARI

Trka ŠKODA Titan Desert Morocco nosi nadimak Dakar na dva točka. 645 trkačkih kilometara, 5.825 vertikalnih metara, šest izazovnih etapa, temperature iznad 40°C i sedam dana i sedam noći u Sahari zajedno čine jednu od najtežih biciklističkih etapnih trka na svetu. Od 29. aprila do 5. maja više od pet stotina muškaraca i žena hrabro se borilo s pustinjskom vrućinom. Kao i flota ŠKODA vozila za pratnju i organizaciju, uključujući ENYAQ iV.

Kako je izašao na kraj sa izazovnim pustinjskim uslovima u Maroku?


Jan Hejna, rukovodilac projekta We Love Cycling.

„Istina je da visoke temperature obično ne utiču dobro na baterije i imaju negativan učinak na njihov rad. Ali to se ne odnosi na ENYAQ iV: čak i kada se živa tokom dana popela iznad četrdeset stepeni Celzijusa, mogli smo preći preko četiri stotine kilometara s jednim punjenjem“, kaže Jan Hejna, rukovodilac projekta We Love Cycling.

Češki proizvođač automobila, koji je ove godine postao glavni sponzor događaja, podržao je trku po treći put. ŠKODA je tradicionalo biciklistički partner – od 2004. službeni je sponzor Tour de France-a, a sponzor je i zelenog dresa za vozača u bodovnoj klasifikaciji. Osim toga, već 11 godina sponzor je zelenog dresa za vozača s najvećim brojem bodova u španskoj La Vuelta-i.

[wds id=”11″]

Kako napuniti automobil u pustinji?

Vozni park organizatora sastojao se od tri KODIAQ -a, tri KAROQ-a i po jednog predstavnika modela KAMIQ i ENYAQ iV. Na trku su dovezeni iz Španije kamionima koji su prevozili i svu opremu za trku. U Evropi su se električni automobili punili punjačima u hotelima u kojima su učesnici i organizatori prenoćili pre početka takmičenja. U pustinjskim kampovima struju su obezbeđivali generatori od 17 kilovata. 

[wds id=”12″]

„Organizatori su ENYAQ iV koristili kao automobil koji vodi peloton – njegova tiha vožnja i nulta emisija su idealni za biciklističku trku poput ŠKODA Titan Desert Morocco. Auto se pokazao vrlo pouzdanim, a vožnja je bila prekrasno uglađena i tiha. Nisko središte gravitacije čini automobil izuzetno stabilnim na dugim pustinjskim stazama. A zahvaljujući svom snažnom obrtnom momentu, ENYAQ iV je takođe odlično izašao na kraj sa nezgodnom peščanim površinama“ kaže Joan Massalle Carreras, ŠKODA sponzor i menadžer događaja u Španiji.


Joan Massalle Carreras, ŠKODA sponzor i menadžer događaja u Španiji.

Organizatori i novinari za praćenje trke koristili su KODIAQ 2.0 TDI od 147 kilovata (200 KS) s pogonom na sve točkove – opremljen posebnim off-road gumama. Isti automobil bio je dostupan i pilotu drona s kamerom. U takmičenju u šest etapa na 645 teških kilometara pobedili su poznati vozači. Dok je ženska trka bila prilično jednostavna stvar, završnica u muškoj kategoriji bila je vrlo dramatična.

Nikada ne odustaj!

To je bio moto tridesettrogodišnjeg švajcarskog vozača Konny Loosera, pobednika prošlogodišnje trke. U završnu fazu ovogodišnje trke krenuo je samo tri sekunde iza Španca Francisca Herrere. Samo tri kilometra od cilja rute duge 76 kilometara, Looser je odlučio da baci kockice: napustio je označenu rutu i krenuo, kako se nadao, prečicom. I isplatilo se. Herreri je dobio petnaest sekundi i osvojio ukupni plasman s najmanjom razlikom u istoriji – dvanaest sekundi! 


Španska vozačica Ana Ramirez i švajcarskI vozači Koni Luzer, pobednici ŠKODA Titan Desert Maroko 2022.

U ženskoj trci pobedila je biciklistkinja koja očito ne zna značenje reči izgubiti. Četrdesetjednogodišnja Španjolka Anna Ramírez pobedila je na sve četiri ŠKODA Titan Desert trke na kojima je učestvovala, a ovogodišnji trijumf dodat je njenim pobedama iz 2015, 2017. i 2019. Njena pobednička razlika bila je impresivna: gotovo šest minuta.

For more results from this year’s ŠKODA Titan Desert Morocco race visit WeLoveCycling