DVA DANA DELI SPORTSKU SRBIJU OD VELIKOG SPEKTAKLA – 12. MEĐUNARODNE UCI 2,1 „TRKE BEOGRAD-BANJALUKA“

Gazprom predvodi elitu na drumu

Sitno se broji, i to već 12. put – samo dva dana dele ne samo poklonike biciklizma već pravog sportskog spektakla od međunarodne „Trke Beograd-Banjaluka“.
Trka se vozi sutra i u nedelju 29. aprila i to prvi put ove godine svrstana u najvišu 2,1 UCI kategoriju. Prijavu je uzelo 25 ekipa iz 22 zemlje, Srbije, Republike Srpke, regiona, ali i Evrope i sveta.
Svi najbolji vozači tog prvog dana polaze sa Trga Republike, a ukupna deonica koju voze oba dana je oko 400 kilometara. Cilj je u Banjaluci. Sama „Trka Beograd-Banjaluka“ postala je svojevrsni brend, a o detaljima i oficijelnom delu pričali su Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza
Srbije, Vladimir Kuvalja, generalni direktor trke i Dušan Banović, sportski direktor trke…
– Sigurno da je ovo veliki događaj, želja da mediji, javnost vide kako mi to radimo i organizujemo. Mi smo uradili sve sa naše strane da se trka održi na najvišem nivou.
Ipak, čekamo rešenje MUP-a i saobraćajne policije Srbije. Došlo je do malih problema ali verujem da će se rešiti u toku dana. Za sada nemam povratnu informaciju ali nadam se da ću je dobiti. Zahvaljujući Biciklističkom savezu Srbije, Savezu Republike Srpske po 12 put smo na drumovima Srbije i Srpske. Trka je u prvoj kategoriji, nadam se da će da bude nagrađena najvišim ocenama od strane UCI komesara. Hvala Ministarstvu omladine i sporta Srbije, koje ovu manifestaciju podržava 12. godinu, Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, ljudima dobre volje, spozorima,
donatorima da pokažu i oni šta nude i čime se bave. Da nije njih, ne bi ni bilo događaja – podvukao je Branko Banović, prvi čovek BSS.
Vladimir Kuvalja, generalni direktor trke još jednom je ponovio bitne stavke:
– Čast nam je što imamo tako dobro saradnju, Biciklistički savez Srbije i Republike Srpske. Ovo izdanje trke kreće u subotu 28. aprila, sa Trga u 11 časova preko Obrenovca, Šapca, Pavlovića mosta, prelazimo granicu preko Bjeljine i Brčkog gde završavamo prvu etapu u dužini od 175 kilometara. Dan kasnije trka kreće iz Teslića, preko Tešnja, Prnjavora, Laktaša i dolazi u Banjaluku. Ove godine RTS i RTRS zajedno sarađuju na trci i prenosu. Došli su neki od najkvalitetnijih timova, jedan Gazprom koji je već pet dana u Banjaluci, tri ekipe iz Italije, dve iz Austrije, veliki broj prokontinental timova, i tre selekcije, iz Srbije, Slovenije i Hrvatske – potanko će
Kuvalja.
Dušan Banović, sportski direktor trke, samo se nadovezao na priču:
– Moji prethodnici su sve rekli te mi nije preostalo nešto mnogo. Ove godine, što jeste važan podatak, je da je trka prve kategorije, što vozi jedan Gazprom, koji je sačinjen isključivo od ruskih biciklista. Sigurno da baš oni pretenduju na dobre rezultate, imaju odične sprintere. Staza je prvi dan dosta ravna, već drugog ima malih poteškoća. Očekujemo veliku borbu! – stav je Banovića.

SRBIJA NA TRCI
Za reprezentaciju Srbije na trci će da vozi odabrana sedmorka. U sastavu su Stefan Stefanović (Borac Čačak), Marko Danilović (Borac), Jovan Rajković (Borac), Ognjen Ilić (Partizan), Nemanja Stojanović (Metalac Kraljevo), Pavle Kalaba (Partizan) i Marko Stanković (OBK).