Dušan Kalaba u ponedeljak leti za Švajcarsku u UCI kamp u Iglu

Vreme za dokazivanje

Kucnuo je čas, ponedeljak, 15. januar i reprezentativac Srbije Dušan Kalaba je u avionu za Cirih. Odmah iz Ciriha čeka ga let do Ženeve a onda i krajnjeg odredšta – Igla.
Kamp UCI Svetske biciklističke federacije ove godine odabrao je dva Srbina Dušana Kalabu i Veljka Stojnića. I upravo će ova dva seniora da treniraju i voze za UCI tim punih pet meseci.
Dušan Kalaba, 22-godišnji poslednje dane pred put provodi u Banjaluci u kojoj živi. Igl je već poznat teren Dušanu, ali ovog puta ispit je mnogo veći:
– Već sam bio u Iglu, ali ovog puta ostajem zajedno sa kolegom Veljkom Stojnićem pet meseci. Dakle, kao dan povratka označen je 11. jun. Osećam se odlično, nisam preterano euforičan. Srećan sigurno jer sam svestan da je ovo velika prilika za dokazivanje i šansa da se prižaem u najbonjem svetlu – kaže Dušan 48 sati pred polazak.
Uz vas Srbija ima još jedno rezervisano mesto za Stojnića:
– To je sjajna stvar i za nas ali i za srpski biciklizam. Mnogo je lakše što smo nas dvojica, sve vreme ćemo da budemo zajedno, treniraćemo, pripremaćemo se. Meni Igl jeste poznat, bio sm tamo, ali za svaki slučaj pokupio još malo informacija od Dušana Rajovića, ali i Antonija Baraća koji je bio i biće ponovo u kampu. Svestan da me čekan jak rad, novi vid treninga, visoki kriterijumi. Verujem da mogu da se nametnem, i ako sve bude kako treba, možda i vozim te jake trke. Ali o tom potom. Znam da je konkurencija iz celog sveta dobra i da će baš oni top vozači da izbori mesto za vožnju u UCI tim na velikim trkama, svetskim kupovima…
Iz punog treninga, sa priprema u Banjaluci, na Jahorini i na crnogorskom primorju odlazite na nove zadatke:
– Program znam da je dobar. Zadovoljan sam kako sam radio i trenirao. Očekujem da se uspešne sezone nastave. Štaviše, iako sam verziran na drum, gledaću da ako bude izvodljivo, tražim i ubacim se da radim u programu i za pistu. Volim i tu disciplinu, možda bih i tu mogao da budem na visini.
Pored Igla, imaćete i obaveze prema vašem klubu, reprezentaciji Srbije:
– Za sada ostaje da se vraćam 11. juna taman pred Trku kroz Srbiju odnosno Državno prvenstvo. Voziću za tzv. amatersku ekipu Partizana jer pravila UCI ne dozvoljavaju da vozim za Java Partizan koji je kontinentalni tim. Takođe, u zavisnosti od broja takmičara, odabira, razmišljam i o Mediteranskim igrama ali i Evropskom prvenstvu u Glazgovu. Ima vremena do tada, na meni je da imam dobre rezultate. Za Srbiju je najbitnije da na pomenutim takmičenjima ima više od jednog vozača. Znatno je lakše. A ko će od nas da bude. Na nama je da se dokazujemo – zaključio je Dušan Kalaba.

PORODICA KALABA UZ DUŠANA

Upitan, kako porodica reaguje na odlazak, Dušan se samo nasmejao:
– Navikli su već da sam preko godine više van nego kod kuće. Uvek su mi pružali nesebičnu podršku, mama, tata, mlađi brat Pavle, koji je takođe vozač. Ima 18 godina i za sada prvo što ga očekuje na otvaranju takmičarske godine je Državno prvenstvo u ciklo krosu.

\