Dušan Kalaba prezadovoljan radom u UCI kampu

Igl uliva samopouzdanje
NAJBOLjE TEK PREDSTOJI: Dušan Kalaba na trci UCI tima

Dušan Kalaba (22) i Veljko Stojnić (19), borave već tri meseca u UCI, kampu Svetske biciklističke federacije u Iglu. U gradu nadomak Lozane, dvojica reprezentativaca Srbije, u društvu odabranih talenata iz celog sveta treniraju, pripremaju se, voze trke za UCI tim. I tako sve do 11. juna a možda i kasnije ako treneri i čelnici daju „zeleno svetlo“.
Dušan kaže da mu dani u Iglu prosto „lete“:
– Sada smo u periodu kada ulazimo u ozbiljan ritam treninga i formu. Barem se ja tako osećam i odlično mi je. Sezona možda i nije počela onako kako sam očekivao, desio mi se pad na trci. Ali dobro, sada sve ide po planu i bitno je da napredujem – iskreno će Kalaba.
Mnogo kilometara je već iza ova dva momka, trka, a stariji Srbin nabraja kao na traci:
– Moje trke zapravo tek dolaze. A do sada, vozili smo pet u martu, u Bretanji, potom jednu blizu Liona u Francuskoj, jednu kod Ženeve. Evo baš pre neki dan, 2. aprila vozili smo blizu Berna, na ravnoj deonici, tehnički zahtevnoj stazi. Imao sam dobru poziciju, ali pad je uslovio da pogoršam plasman. Nisam imao neku laternativu, nas 10 do 15 je vozilo i tunelu je došlo do padova, samo se naslanjali jedan na drugog, i Veljko koji je bio iza mene isto je prošao. Ali dobro, to je tako normalno u ovom sportu – kaže Dušan.
Na pitanje da li je i koliko zadovoljan, koju bi ocenu dao sebi a šta kažu treneri, i tu je bez mnogo razmišljanja istakao:
– Znam da je komentar jednog od trenera Žasn Žaka da je zadovoljan. Ja jesam.
Znam da treba da poradim na još nekim finesama posebno na brdu. Ali za sada sve ide dobro. Očekuju me tek velike trke krajem aprila, od 25. aprila. do 1. maja trka u sklopu Bretanje, UCI trka i to sedam dana. Konkurencija je veoma ozbiljna, dolazi pet ili šest pro kontinetal timova… Ujedno, to je dobra prilika za mene. Videćemo šta će da bude.
Potom, tu je prestižna trka Vuelta de Bidasoa trka u Španiji za nas mlađe seniore, do 23 godine. Posle toga imamo i Pariz Rube, maltene svaki vikend vozićemo u tom periodu u Francuskoj – ne posustaje sa planom i programom Dušan Kalaba, najavljujući tek paklene mesece rada ali sve u rok službi usavršavanja.

KRATKO U SRBIJI
Ima štikliran datum dolaska u Srbiju Dušan:
– Trebalo bi 27. maja da se vratim u Srbiju da vozim Tur of Bihorm, sledi Trka oko Srbije od 7. do 10. juna, potom i Državno prvenstvo a onda i Mediteranske igre na koje putujemo Dušan rajović, Veljko Stojnić, Jelena Erić i ja. Tog 11. juna je planirano da se vratimo ioz Igla, ali lično, voleo bih da ostanem i duže. Sačekaću odluke ljude koji su nadležni za to – preneo je Kalaba.