Državno prvenstvo Srbije od 23. do 25. juna

Borba za šampionsku krunu

Biciklistički savez Srbije i ove kao i toliko prethodnih godina organizuje jedno od najvažnijih takmičenja, trku koja možda i jeste presek svega što je urađeno u prvom delu sezone – Državno prvenstvo Srbije i borba za šampionsku krunu. Dobri stari autodrom na Beranovcu kraj Kraljeva biće poprište velike borbe najboljih drumaša iz naše zemlje. Trka se vozi u nedelju, 25. juna na kružnoj stazi (dužina kruga 5250 metara).
Pre toga, uvertira je u petak u Šidu, kada je „zagrevanje“ najboljih na hronometru u organizaciju BSS i BK Šida na stazi u pravcu Erdevik- Kukujevci. Voze ga sve kategorije a za prva tri mesta kao i do sada obezbeđene su medalje i nagrade…
Saša Gajičić, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije u najavi trke:
– Posle Trke kroz Srbiju, naše naprestižnije dolazi kruna sezone Državno prvenstvo na kome će se takmičiti stvarno najbolji, poznato je da dolaze i srpski vozači koji voze u inostranstvu jer je važnost velika. Bitka za medalju, za titulu prvaka države vodiće se dva dana, prvi dan smo u Erdeviku na hronometru, drugi u Beranovcu, kada ćemo i da dobijemo odgovor ko je najbolji i vredan podijuma – počeo je razgovor Gajičić.
Konkurencija na trci je uvek najjača?
– U seniorskoj konkurenciji velika borba vodiće se između Partizana, Metalca i Borca. Posebno vozači Metalca žele na svom terenu, što bi se reklo u svojoj kući da osvoje što bolji plasman, medalje. Ali svakako da crno-beli, te Borac ali i OBK sa iskusnim Nebojšom Jovanović, koji je poslednjih nedelja pokazao da je u najboljoj fizičkoj pripremi, da se umešaju za podijum.
Mlađe kategorije i tu su se vremenom iskristalisali vozači koji prednjače?
– Takmičari Trnave iz Novog Pazara, S tima iz Sombora, kluba Sombor. Ima ih i nezahvalno je davati prognoze – ogradio se Gajičić koji je na kraju uputio najlepšu pozivnicu:
– Verujem da će da bude veliki spektakl, odlična trka i voleli bismo da dođe što veći broj navijača, publike da podrže sve bicikliste i mlade i stare u pohodu na titulu. Očekujem dobro takmičenje i fer plej – zaključio je Saša Gajičić.

HRONOMETAR
KATEGORIJE: Mlađi poletarke, mlađi poletarci, poletarci, poletarke, mlađe kadetkinje – 2,5 km, mlađi kadeti – 5 km, kadeti, kadetkinje, juniorke, seniorke – 10 km, juniori – 20 km, prva i druga grupa seniora i mlađih seniora – 30 km.

DRUMSKA TRKA
KATEGORIJE: Poletarke (do 13), mlađe poletarci i poletarke 1 krug – 5,250 km, mlađe kadetkinje dva kruga-10,500 km, poletarci (do 13) tri kruga – 15,750 km, mlađi kadeti, kadetkinje pet krugova – 26,250 km, juniorke osam krugova – 42 km, kadeti 10 krugova – 52,500 km, seniorke 12 krugova – 63 km, juniori 18 krugova 94,5 km, mlađi seniori i seniori 25 krugova – 131,25 km