Drama u Plovdivu: Čobanović pala, Mariji Pavlović izmaklo zlato

Juniorska ženska reprezentacija Srbije proteklog vikenda u Bugarskoj učestvovala na 3. Kupu Bugarske  na pisti.

Mlada ženska reprezentacija Marija Pavlović, Dunja Čobanović, Iva Škrbić i lana Todorović sa selektorom Slobodanom Radovanovićem u okvoru priprema za nastup na Prvenstvu Evrope na pisti otputovala je na pripreme u Bugarsku i ujedno nastupila na 3. Kupu Bugarske na pisti. Stručna pomoć ii velika podrška u ovim disciplinama došla je od prof  fizičke kulture Radomira Pavlovića koji je bio Prvak velike Jugoslavije baš na pisti i ujedno osvajač medalja u svim disciplinama na pisti.

Velodrom ili kako se još zove pista je zatvorena biciklistička staza sa drvenom podlogom od Sibirskog belog bora,  duga 250 metara široka 7 metara ali sa nagibom od 13 stepeni na pravom delu i 46 stepeni u krivini. Velodrom u Plovdivu ispunjava sve standarde za evropska i svetska prvenstva i odlican je za obuku i pripremu mladih ali i vrhunskih takmičara. U Plovdivu je 2020 godine održano je i Prvenstvo Evrope na pisti.

Odlična saradnja sa Evropskom biciklističkom federacijom UEC i nacionalnim biciklističkim  savezom Bugarske koji nam je dao na korišćenje jedan broj specijalnih bicikala za pistu. Grad Plovdiv  i uprava Velodroma nam je omogućila treninge individualno korišćenje staze.

U kategoriji žena individualno disciplina Skreč to jest trka sa konačnim ciljem u zadnjem krugu nastupile su takmičarke iz Rumunije, Bugarske i Srbije. Naš tim sve bolji i uvežbaniji na tehnički veoma zahtevnoj stazi.

Od starta prvi deo trke kontrolisala je Marija Pavlović a od 20 tog do 10 krugova do kraja Dunja Čobanović dve naše odlične reprezentativke ranije višestruke prvakinje Srbije. Na 10 krugova do kraja pokušaj odvajanje bugarske takmičarke  Elizabetх Мерk koju pokušava da dostigne naša Dunja Čobanović koja je iz 4 pozicije krenula napred u beg ali je takmičarka koja se nalazila napred Elitsa Zuchormanska oštro skrenula udesno udarila Dunju Ćobanovič pedalom u prednji točak pokidala nekoliko žica i oborila Dunju Čobanović.

 Po UCI pravilima ukoliko dođe do ovakve situacije dozvoljen je popravak bicikla i povratak u trku sa maksimim 5 krugova u tehničkoj zoni. Dunja Čobanović je brzo ustala nakon pada i hrabro i u najkraćem roku je promenjen prednji točak i vraćena u trku. Nakon pada u grupi Marija Pavlović je pošla u poteru za odbeglom bugarkom Elizabetх Мерк i dostugla je na 7 krugova do kraja. Njih dve su tako vozile do 2 kruga do cilja kada se iz tehničke zone priključila još jedna bugarska takmičarka Elitsu Zuchormansku

.

.

[wds id=”17″]

 Po propisima Elitsa Zuchormanski je trebala da se priključi u grupu u kojoj je bila pre kvara a ne u vodeći tandem Pavlović – Merk na 500m do cilja. Odmorna Elitsa Zuchormanski  je na 300m do cilja krenula u napad i ostvarila prednost dok je samo Marija Pavlović uspela da je prati. Treću takmičarku Elizabetх Мерк je pre cilja dostigla grupa Dunje Čobanović.

Na cilju:

1. mesto  Elitsa Zuchormanski  DOLTCINI PRO TEAM

2. Mesto  Marija Pavlović SRBIJA

3.mesto Teodora Mateeva, Esetec Pikolinos team,

 6. Dunja Čobanović,                              11. Iva Škrbić