Biciklisti Balkana potvrdili jedinstvo

U Nikoziji na Kipru, proteklog vikenda, je održan Kongres Balkanske biciklističke unije, koji je sazvan posle nedavne odluke svih članica, o razrešenju celokupnog menadžmenta BBU na čelu sa predsednikom Vladimirom Kuvaljom (BiH).

Kongresu, koji je i zakazan kao izborni, sa željom da se što pre otklone nepravilnosti i zastoj u radu, prisustvovale su sve članice (Bugarska , Grčka , Kipar, Rumunija, Albanija , Srbija , Severna Makedonija , Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Moldavija , Crna Gora,Turska) a Biciklistički savez Srbije predstavljali su profesor Radomir Pavlović predsednik BSS i Dušan Gojić potpredsednik BSS.

Gojić i Pavlović sa Enrikom Dela Kasa

Kongresu biciklista Balkana prisustvovao je i predsednik Evropske biciklističke unije ( UEC) Enrico Della Casa, što samo govori o značaju ovog Kongresa i želji UEC da Balkanska biciklistička unija, najzad, krene u željenom pravcu.

U sjajnoj, konstruktivnoj atmosferi i vrhunskim uslovima, koje je obezbedio domaćin Kongresa, Biciklistička federacija Kipra otvoreno je razgovaramo o svemu, tražili su se najbolji načini da se postigne željeni rezultat i BBU postavi na čvršće temelje, ističući jedinstvo svih federacija.

Za novog predsednika Balkanske biciklističke unije (BBU) izabran je aktuelni predsednik Biciklističke federacije Turske Emil Muftuogul, poznati i veoma cenjeni biciklistički radnik.

Ovo je velika čast za Tursku, za naš biciklizam i mene. Svestan sam zadatka i verujem da ću uz pomoć svih vas, uz ovo veliko iskazano jedinstvo i želju naših biciklističkih federacija, uspeti da stabilizujem BBU, organizaciono i finansijski ojačamo i da zatim krenemo, vrlo brzo, stazom uspeha, rekao je između ostalog novoizabrani predsednik BBU Emin Muftuogul.

Profesor Radomir Pavlović

Za generalnog sekretara ponovo je izabran Marko Prokićević iz Biciklističkog saveza Srbije.

Veliki broj članica Kongresa je predlagao predsednika našeg Biciklističkog saveza Srbije profesora Radomira Pavlovića, ističući njegov veliki ugled u svetu sporta i biciklizma, kao nekadašnjeg uspešnog bicikliste i reprezentativca koji se dokazao i kao trener i selektor u ovom sportu, ali se Pavlović, biranim rečima uz zahvalnost, našim biciklističkim prijateljima, zahvalio na kandidaturi za prvog čoveka BBU, ističući trenutno veliko angažovanje u Biciklističkom savezu Srbije, gde, pored ogromnog posla, finansijske konsolidacije predstoje i dva, trenutno najvažnija zadatka – izgradnja velodroma, biciklističke piste u Šidu, gde je već dobijena lokacija i plasman naših biciklista na predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Dušan Gojić i Radomir Pavlović na Kipru

Kongres je potvrdio dve stvari: Slogu članica i veliku zainteresovanost Evropske biciklističke federacije da se ovde stvari urede.Izabrali smo čoveka koji svojim znanjem, iskustvom, ugledom, može mnogo da doprinese našoj zajedničkoj biciklističkoj kući, gospodina Emila Muftuogula i ja mu od srca čestitam, istakao je po povratku sa kongresa u Nikoziji predsednik Biciklističkog saveza Srbije profesor Radomir Pavlović.

Još jednom ističući sjajnu atmosferu i idealne uslove za rad, koji su prevazišli sva očekivanja, odajući priznanje domaćinu Kongresa BF Kipra, potpredsednik BS Srbije Dušan Gojić ističe:

Lepo je videti tu želju za saradnjom kod svih članica. Uveren sam da naš, balkanski ali i srpski biciklizam, čekaju bolji dani. Lepo je bilo videti i koliko uvažavaju našeg predsednika, naš savez. Sada samo ostaje da svi zajedno, zasučemo rukave i omogućimo našim takmičarima da postižu što bolje rezultate, kaže Gojić.

Naša delegacija je imala i niz bilateralnih sastanaka sa članicama BBU dogovarajući učešće na brojnim trkama, pripremama i zajedničkim projektima.