Evropska elita na trci

Poslednji vikend u aprilu već po navici rezervisan je za Međunarodnu trku Beograd Banjaluka. Ove godine ovaj jedinstveni sportski spektakl broji svoje 11. izdanje, trajaće dva dana. Do sada je stiglo prijava od čak 25 tima sa Starog kontinenta. Sa nestrpljenjem se očekuje start, velika borba oba dana, pogotovu u nedelju kada će se voziti i Balkanski šampionat.
O svim pojedinostima, takmičarima, govorio je Dušan Banović, direktor trke
– U subotu oko 10 časova planirana je promocija svih ekipa. U 10, 45 časova je nazvaničan start sa Slavije a u 11 zvaničan sa Ade Ciganlije. Kada govorimo o timovima, dolaze nam iz Italije, Ukrajine, Belorusije, Rumunije. Od naših, biće kontinentalni tim Partizana, Borac iz Čačka, miks ekipa BSK i OBK Beograd i Metalac iz Kraljeva Glavni UCI komesar je Valerij Sveruk iz Ukrajine – počeo je razgovor Banović.
Trka Beograd Banjaluka uvek ima jedinstvenu poruku, ne samo sportsku?
– Bijeljina kao grad nas već 11. godinu spremno dočekuje takođe i grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta koji nam pružaju nemerljivu podršku. Ovo je dokaz da su granice otvorene i da su rampe podignute. Još jednom smo dokzalai da smo isti narod, da je spona jaka – istakao je Banović, uz veliku zahvalnost Upravi granične policije Srbije i Republike Srpske na pomoći, kao i saobraćanoj policiji
O favoritima je nezahvalno govoriti?
– Očekujemo veliku masovnost, iako su, na žalost, prema prognozama najavili kišu. Trka će kao i svake godine da bude izuzetno brza zbog terena na kom se održava, iznad 45 kilometara na sat. Uvek je teško govoriti o favoritima iz prostog raloga staza sama po sebi zahtevna. Generalno, nikad ne zna kakva će grupa da dođe. Dosadašnja iskustva nam govore da je to uglavnom grupa koja dolazi kroz cilj i da se pobede očekuju od Ukrajinaca, Belorusa, Italijana – jasan je direktor trke Dušan Banović.

SUBOTA
10,00: Predstavljanje ekipa na Svetosavskom platou (u slučaju lošeg vremena organizator će da odluči da li će biti)
10,45: Nezvaničan start sa Slavije, u 11 sa Ade Ciganlije. Vozi se Beograd, Obrenovac, Ušće, Šabac, granični prelaz Pavlovića Most i cilj u Bijeljini između 13,40 i 14 časova. Dužina deonice je 140 kilometara
NEDELjJ
12,00: Start u Tesliću preko Doboja, Dervente, Laktaša do Banjaluke, Cilj se oečkuje oko 17 časova. Dužina deonice je 200 kilometara.

– Vozi se i Balkanski šampionat, sve ekipe koje dođu voziće kao timovi osim Moldavije, Slovenije, Turske, Crne Gore, koje će voziti kao reprezentacije i bodovaće se za Šampionat Balkana. Srbija će imati reprezentaciju vozače koji će nastupati za svoje ekipe, a selektor će odrediti šestoricu koji će se bodovati za Balkanijadu.
DIREKTAN PRENOS NA RT REPUBLIKE SRPSKE

Svi oni koji ne budu u prilici da na licu mesta vide najbolje vozače, moći će na Radio Televiziji Republike Srpske da isprate jedan deo trke.
U direktnom TV prenosu u trajanju od pola sata prenosiće se drugi deo trke dakle vožnja u nedelju. Ovo je takođe jedinstveno za ove prostore što takođe svedoči o značaju događaja…