Vožnjom ekipnog hronometra otvoreno SP u Kataru u klasi drumaša, Orlići startuju u utorak

Stojnić i Ilić probijaju led

Svečanom ceremonijom u Dohi, a pod sloganom „Trka počinje ovde” otvoreno je 89. Svetsko prvenstvo, po prvi put u Kataru, od kako se održava Šampionat u drumskoj trci, sada već davne 1921. godine.
Preko 1000 vozača iz 75 zemalja sveta boriće se za najprestižniju, titulu svetskog prvaka u kategorijama juniori, mlađi seniori (do 23) i seniori u obe konkurencije do nedelje, 16. oktobra…
U nedelju, 9. oktobra počela su takmičenja u vožnji ekipnog hronometra.
Srbija koja u Dohi ima šest predstavnika Jelenu Erić, Dušana Rajovića, Dušana Kalabu, Veljka Stojnića, Ognjena Ilića i Stefana Stefanovića u subotu je stigla na poprište Prvenstva sveta. A prvi će na pozornicu juniori, Veljko Stojnić i Ognjen Ilić vožnjom hronometra u utorak od 7 časova po srednjevropskom vremenu. Forma je tu, tu su i rezultati Orlova što su i potvrdili selektor Radomir Pavlović i prvi trener Marko Sudarić, sa lica mesta:
– Najviše očekujem upravo od Veljka Stojnića. Mogao bi da se plasira između 15. i 20. na svetu, što bi mu donelo i potrebne bodove za Svetski kup. Ovo mu je prva godina u juniorima i ima dobre rezultate, nekoliko puta u prvih deset na Svetskim kupovima. Na Prvenstvu Evrope u Plumeleku nije ostvario očekivan uspeh, ali je zato sedam dana posle toga, postao šampion Balkana baš na hronometru u Turskoj. Takođe, staza u Dohi mislim da mu odgovara jer je nalik onima na kojima on vozi kada trenira u Vojvodini – kaže Pavlović i lagano uvodi u priču i drugog juniora Ognjena Ilića koji će takođe voziti i hronometar i drumsku trku u klasi juniora:
– Ognjenu je ovo izlazna godina u juniorima. Evidentan je veliki napredak u radu, prešao je iz kluba iz Šumadije u Partizan. Za mladog takmičara ovo veliko takmičenje poslužiće pre svega za sticanje iskustva.
Dušan Rajović?
– Prva mu je godina u seniorima, jako dobre rezultate ima u juniorskoj
kategoriji. Već dve godine je u kampu mladih i perspektivnih biciklista iz celog sveta pod okriljem UCI – Svetske biciklističke federacije. On vozi na Svetskom prvenstvu u kategoriji mlađih seniora do 23 godine a ima 19. Ipak, treba imati u vidu da je to najteži prelazak u biciklizmu kada se iz juniora prelazi u seniore i samo sa te strane je hendikepiran. Inače, jako je dobar tehnički vozač, borben i agresivan, takođe mu leži staza.
Dušan Kalaba?
– Druga godina u seniorima. Prethodne je bio bolestan, pauzirao je.
Specifičnost je da je jako dobar tehnički vozač, sprinter, staza kakva je ova u Dohi koja obiluje krivinama, uz vetar koji će sigurno da prati vožnju, takođe i našim jezikom rečeno, guranje u grupi, su njegova specijalnost.
Stefan Stefanović?
– Poslednja godina u kategoriji mlađih seniora, do 23 godine. Ove sezona mu je najbolja u karijeri. Vozio je baš dobro. Bio je naš najbolji takmičar u generalnom plasmanu na trci kroz Srbiju, takođe i na Trci kroz Bugarsku, bio je najviše kotiran iz naše selekcije.
Jelena Erić?
– Erićeva je jedina seniorka, ovo joj je druga sezona u eliti. U prethodnim godinama imala je na Svetskom juniorskom osmo mesto na drumu. Jako je perpektivna. Međutim, sada je ovde najmlađa, treba da prođu godine dok sazri. Staza joj odgovara, ima puno krivina što njoj ide u prilog, pošto su to njena specijalnost, krivine i guranje. I ona je imala dosta trka u sezoni, dovoljno vremena za pripremu, a i od dolaska u Dohu do prve trke, Jelena će imati gotovo sedam dana što je i više nego dovoljno za dobru trku – ponaosob je o svakom rekao selektor Radomir Pavlović, o selekciji koju je odabrao za učešće na SP.

ORLOVI U DOHI
Jelena Erić (Metalac Kraljevo – klasa elite, drum)
Dušan Rajović (Metalac Kraljevo – klasa do 23 godine, drum)
Stefan Stefanović (Borac Čačak, do 23 godine, drum)
Dušan Kalaba (Partizan Beograd, do 23, drum)
Ognjen Ilić (Partizan, junior, hronometar i drum)
Veljko Stojnić (S tim Sombor, junior, hronometar i drum).

SATNICA SRBIJE NA SP
Utorak, 11. oktobar (od 7 časova): Veljko Stojnić Ognjen Ilić (juniori-
hronometar)
Četvrtak, 13. oktobar (od 10 časova): Dušan Rajović, Stefan Stefanović, Dušam Kalaba (drum do 23 godine)
Petak, 14. okotobar (od 11,15 časova): Veljko Stojnić i Ognjen Ilić (juniori- drum)
Subota, 15. oktobar (od 8,30): Jelena Erić (žene elita drum)

REZULTATI HRONOMETAR EKIPNO
Muškarci: 1. Etiks Kvik Step – Belgija (Jungels, Kitel, Lampaert, Martin, Terpstra, Vermot) 42:32,39, 2. BMK Rejsing Tim – SAD (Denis, Kueng, Os, Pajni, Kvincijato, Roškof) + 11,69, 3. Orika Bajk Čejndž – Australija (Durbridž, Edmonson, Hepbrn, Impej, Metjus, Taf) +37,12, 4. Tim Skaj (Velika Britanija) + 54,28, 5. Tim Loto NL Džambo (Holandija) +54,79, 6. Movistar Tim (Španija) +1:11,02, 7. Tim Džajant Alpakin (Nemačka) + 1:26,30, 8. Tim katuša (Rusija) +2:01,35, 9. Astana Pro
Tim (Kazahstan) +2:21,46, 10. Veranda Viliems Sajklin Tim (Belgija) +3:39,46….

Žene: 1. Boel Dolmans – Holandija (Blak, Kanuel, Deino, Majerus, Stivens, Van Dijk) 48:41,62, 2. Kanion Srem Rejsing – Nemačka (Amalisjuk, Barnes, Breno, Ćećini, Kruger, Vorak) +48,24, 3. Kervelo Bigla PS Tim – Nemačka (Horne, Klejn, Lepisto, Mulman-Pasio, Numanvil, Pol) + 1:56,47, 4. Bepink (Italija) +2:46,03, 5. Tventi 16 Rajdbajker (SAD) +2:46,73, 6. Hajtek Prodakt (Norveška) +3:23,52, 7. BTC Siti (Slovenija) +3:43,10, 8. Raboliv (Holandija) +6:03,33