STARTUJE TRKA KROZ SRBIJU. 55. TRKA PO REDU KRECE IZ ZAJECARA. TRKA JE KRUZNA U DUZINI OD 138 KM, VOZI SE 14 KRUGOVA PO 9,9 KM. VREME NA STARTU PROHLADNO.

BICIKLIZAM RUS SAVITSKI POBEDNIK PRVE ETAPE 55. TRKE KROZ SRBIJU Stević peti u sprintu Kiša je pretila da utopi biciklistički praznik u Zaječaru. Ipak, žestoka borba, na zadovoljstvo nekoliko stotina gledalaca kojima vremenske prilike nisu mogle da upropaste dan, nije jenjavala tokom čitave prve etape 55. izdanja Trke kroz Srbiju. Na kraju 140 kilometara, odnosno osam krugova voženih oko Zaječara, masovni sprint iznedrio je pobednika.

Slavio je Ivan Savitski, predstavnik ruskog nacionalnog tima ispred Kolje Šumova iz beloruske reprezentacije. Ivan Baljkin, takođe iz ruske državne formacije, upotpunio je etapno postolje. Najbolje plasirani naš predstavnik bio je Ivan Stević. Vozač srpsko – italijanske kontinentlne ekipe Nankang Dinatek zauzeo je peto mesto.

Stevićev timski kolega Marko Stanković bio je deveti u etapi. Kružna trka koja je počela pod provalom oblaka bila je praćena brojnim odustajanjima. Najizdržljiviji nadmetali su se za bonifikacije koje su omogućila dva prolazna cilja, u drugom i petom krugu. Savitski je pokazao zube već na prvom intermedijarnom sprintu uzevši maksimalne tri sekunde. Stević je istom merom uzvratio na drugom. Situacija je počela da se razvedrava do kraja etape, sa izgledima našeg predstavnika da zauzme neko od mesta na postolju koja u etapama donose vredne UCI bodove, kvalifikativne za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Snaga ruskog i beloruskog tima presudila je u završnici. – Osećao sam se dobro uprkos kiši. Najvažnije je, međutim, da sam mogao da se oslonim na rad ekipe. Tim je napao u poslednjem kilometru i omogućio mi da pobedim. Nastojaćemo da sačuvamo žutu majicu do Beograda – komentarisao je Savitski.

Lider u generalnom plasmanu zbog bonifikacija i na finišu ima prednost u odnosu na drugog Šumova i trećeg Baljkina od sedam sekundi. Stević je četvrti pri deset sekundi zaostatka. Danas se vozi 140 kilometara, odnosno sedam krugova oko Požarevca.

Start u ulici Tabanovačka čaršija biće dat u 14 časova.

Rezultati 1. etape:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 3:03,57,

2. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija),

3. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija),

4. Vladimir Harakhavik (Belorusija, Belorusija),

5. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek),

6. Inalan Redžep (Turska, Brisaspor),

7. Evgeni Balev (Bugarska, Bugarska),

8. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol),

9. Marko Stanković (Srbija, Nankang Dinatek),

10. Denis Žjukov (Rusija, Itera Kaćuša) svi u vremenu pobednika…

Generalni plasman: 1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 3:03,44, 2. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) +0,07, 3. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija) isto vreme, 4. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek) +0,10, 5. Inalan Redžep (Turska, Brisaspor) isto vreme, 6. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol) +0,12, 7. Uladzimir Hararkhavik (Belorusija, Belorusija) +0,13, 8. Evgeni Balev (Bugarska, Bugarska), 9. Marko Stanković (Srbija, Nankang Dinatek), 10. Denis Žjukov (Rusija, Itera Kaćuša) isto vreme…M. Tinjić