Poslednja nedelja priprema najbolje Srpkinje u MTB

Jovana startuje na Kipru

Jovana Crnogorac, već četiri nedelje je na pripremama na već dobro poznatom terenu, u Alanji. Upravo je reprezentativka Srbije u MTB (planinskom biciklizmu) iz ovog grada u Turskoj krenula sa niskom dobrih rezultata prošle, olimpijske godine. Nekoliko uspešnih trka na svetskim kupovima, podijumi u Evropi na kraju i norma za Olimpijske igre u Riju i učešće na istim. Zalet je bio i više nego dobar, zato je Crnogorčeva odlučila da menja pol poziciju. Preostalo joj je još sedam dana do kraja ciklusa treninga i prve trke:
– U finalnoj nedelji me očekuje dosta rada, specifični intervali za predstojeću trku već krajem meseca. Za nepune četiri sedmice napravila sam 1800 kilometara i preko 16000 metara penjanja. To je odlično s obzirom da sam 95 odsto treninga radila sama. Zadovoljna sam najviše nivoom motivacije i želje za radom odnosno, onim što mi je manjkalo celu jesen. Moram da priznam da nije baš pohvalno biti sam pet nedelja na trening kampu i ponekad imam minus faze kao i svaki sportista ali sve je to normalno – kaže Jovana.
Ipak, na turskom primorju boravili su i vozači iz Rumunije. Vozili ste sa njima?
– Dobro mi je došlo to što sam u trećoj nedelji upoznala bicikliste iz
Rumunije. Na žalost, ostali su kratko, ali sam odradila nekoliko sjajnih treninga što sama ne bih mogla. Odradila sam dva najduža treninga od po pet ipo šest sa njima. Ostaje mi samo još sedam dana da napravim najteži deo. Posle toga vraćam se kući, gde ostajem dva dana a potom putujem na Kipar na prvu trku.
I ta trka Vam je dobro poznata, tradicionalno je vozite?
– Ne očekujem i ne najavljujem ništa pompezno. Želim da vidim kakva mi je forma odnosno kvalitet rada u zimskom periodu i na šta treba da se fokusiram i doradim do onih velikih trka. Ova na Kipru je SHC kategorije (etapna trka ekstremne kategorije ), traje četiri dana odnosno u četiri etape. Prva je prolog pet kilometara, druga oko 60, treća 65 i poslednja je klasična kros kantri trka u trajanju od 1:30-1:45.
Dobar test za Vas?
– Tradicionalna je trka, održava se svake godine i mnogi je poistovećuju sa svetskim kupom jer svi dolaze na tu trku iz više razloga. Priroda je fantastična, konfiguracija staze sjajna, nosi puno bodova. Takođe, na početku je sezone i odlična je za test za dalje. Iz tog razloga svi i dolaze – otkrila je na kraju Crnogorčeva.

REDOVNA NA STARTU

Maltene je trka na Kipru i za Jovanu postala neizostavna u kalendaru:
– Već četiri godine se redovno takmičim. Pokazalo se da mi odgovara baš ta trka. Cilj je, naravno, da pružim maximum i vidim šta je urađeno do sad. Željna sam vožnji, trčanja, gladna za novim pobedama i ostvarenjima ciljeva – priznala je najuspešnija MTV vozačica u državi.