Neprikosnoveni Mugerli pobednik 56. izdanja “TRKE KROZ SRBIJU”

Slovenac u dresu azerbejdžanskog Sinerdžija Matej Mugerli, novi je vladar 56. Međunarodne Trke kroz Srbiju. Odlični vozač rodom iz Nove Gorice, najavio je pobedom u trećoj etapi i ubedljivim vožnjama na svim deonicama da se ozbiljno naoštrio da uzme najvredniji pehar. I uspeo je u tome. Maltene dva dana pre zvaničnog kraja trke, Mugerli se popeo na tron u žutoj majici i obezbedio sebi vrh, bez pretnje ostalih vozača. Iako je poredak bio poznat, vredi istaći da su u poslednjoj etapi prva trojica bili Patrik Gamper (Tirol Austrija) vreme 2:39,20, drugi je bio Stefan Hristov (Brisaspor Turska), treći Sergej Papok (klub Minsk Belorusija) svi u vremenu pobednika.
U generalnom, odmah iza Mugerlija (19:19,31) svoje mesto pronašao je Aleks Turin (Unieuro Viljer Treviđani Italija) + 2,12, a treći pehar otišao je u ruke Matiji Kvasini klupskom kolegi Mugerlija, koji je imao zaostatak u generalnom + Poslednja etapa donela je rasplet i kada je podela majica u pitanju. Čak tri nose kući vozači turskog Brisaspora. Stefan Hristov (Brisaspor) skinuo je plavu majicu namenjenu najboljem vozaču na brdskim ciljevima i to Mateju Kvasini, a samim tim sakupio je najveći broj bodova i obukao tačkastu majicu (za najborbenijeg vozača). Bela majica (najbolji vozač do 23 godine) poslednjeg dana pripala je Serkanu Balkanu, takođe iz Brisaspora. Filipo Fortin je obukao zelenu za najboljeg vozača na prolaznim ciljevima. Za najbolju ekipu jednoglasno je proglašena Sinerdži iz Bakua, kojoj je uručena crvena majica poslednjeg dana na proglašenju u Mladenovcu.
O trci, u poslednjoj etapi, u beg je otišlo pet takmičara među kojima su bili i prvi i drugi. Desio se pad u begu, gde su tri takmičara imala taj peh, a dva Stefan Hristov i Patrik Gamper složno su radili i na samoj liniji cilja na kraju etape imali prednost od samo četiri sekunde. Ipak, grupa vozača koja je dolazila u sprintu nije uspela da ih stigne…

MUGERLI ODUŠEVLJEN

Pobednik u generalnom Matej Mugerli preneo je impresije sa šestodnevne trke:
­ -Za mene, ovo je bilo fenomenalno iskustvo. Od trke, preko organizacije, kvaliteta vozača, sve je bilo na najvišem mogućem nivou. Vozači iz Srbije su jako dobri, u svakoj etapi su napadali. Sigurno da ni meni ni momcima iz moje ekipe nije bilo lako. Ipak, znali smo kakav nas izazov očekuje i bili smo sto odsto fokusirani na trijumf – istakao je Mugerli uz konstataciju da mu je najteža bila treće etapa u kojoj je i trijumfovao, ali da je uz pomoć klupskih kolega uspeo da ostvari cilj.

Dolazite li iduće godine na Trku kroz Srbiju?
­ -Još uvek je rano da govorim o tome. Ali, sigurno da bih voleo – zaključio je Mugerli, vozač Sinerdži Bakua.

BRANKO BANOVIĆ: NEIZVESNOST DO POSLEDLjEG METRA
Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije imao je dovoljno razloga da bude prezadovoljan:
­ -Trka kao trka je bila fenomenalna, neizvesna do poslednjeg metra. U prilog tome je i podatak da su u poslednjoj etapi dve majice promenile vlasnika.
Staza je bila izuzetno zahtevna čak i teža nego što smo planirali. Trku je završilo samo 78 takmičara što zbog padova, što zbog same konfiguracije. Skoro 50 vozača je odustalo – komentarisao je Banović na kraju i dodao:
­ -Već sada spremamo trku za iduću godinu. Nadamo se da će da bude na još višem nivou. A potrudićemo se i da bude u prvoj kategoriji UCI trka….

REZULTATI ETAPE

1. Patrik Gamper (Tirol Austrija) 2:39,20, Stefan Hristov (Brisaspor
Turska), Sergej Papok (klub Minsk Belorusija) – u vremenu pobednika…

GENERALNI PLASMAN

1. Matej Mugerli (Sinerdži Baku Azerbejdžan) 19:19,31, Aleks Turin (Unieuro Viljer Treviđani Italija) + 2, 12, Matija Kvasina (Sinerdži Baku Azerbejdžan) + 2,22..

MAJICE
Žuta – Matej Mugerli (Sinerdži Baku Aze.)
Plava i Tačkasta – Stefan Hristov (Brisaspor Turska)
Zelena­ Filipo Fortin (GM Europa Ovini Italija)
Bela – Serkan Balkan (Brisaspor Turska)
Crvena – Ekipa Sinerdži Baku Azerbejdžan

f7c2859e-e79d-4ee2-8ae1-29448d4f653bd0ef154c-46bf-4fef-be56-0cabfef158605bc05480-e025-4e7f-8b84-61b5330b5100