Malerozan Olimpijski debi Srpske reprezentativke

Crnogorčeva na 27. mestu

Jovana Crnogorac (24), srpska olimpijka u biciklizmu, zauzela je 27. mesto u trci mauntin­bajka, u konkurenciji 29 takmičarki.
Na žalost, zbog teškog pada na startu i defekta na biciklu, mlada reprezentativka nije bila u prilici da odveze svih šest krugova (po 4,8 km), jer je sklonjena sa staze posle prolaza na 17,9 kilometara, u momentu kad je obišla glavna grupa.
– Doživela sam težak pad na startu. Bila sam žrtva Ruskinje Kalentijeve, koja je nas nekoliko počistila u punom naletu i u tom trenutku iskrivila mi se kuka menjača, što nije bilo moguće popraviti ni u tehničkoj zoni. Sa takvim defektom, izdržala sam četiri kruga, a kad su me obišle vodeće, po pravilima morala sam da završim trku. Teško mi je, loše se osećam, nisam očekivala, a verujem ni zaslužila ovakav epilog olimpijskog debija – rekla je razočarana Jovana.
Poput Crnogorčeve, glavna grupa „iberundovala” je i takmičarke iz Australije i Namibije, koje Jovana, sa ozbiljnim problemima na biciklu, nikako nije uspevala da stigne na stazi. U zvaničnom biltenu, mlada Srpkinja ima plasman na 27. mesto. Od 29 takmičarki odustala je samo Francuskinja Feran Prevo. Sigurno da će nastup u Riju, za Jovanu Crnogorac biti veliko, nažalost i neprijatno iskustvo, iz kojeg treba izvući pouke, pred godine koje dolaze. Naročito ako se zna koliko je dobro vozila tokom cele sezone.
Posle žestoke borbe, titulu olimpijske šampionke pomalo iznenađujuće je ponela mlada Šveđanka Dženi Risveds (22), svetska šampionka u konkurenciji takmičarki do 23 godine. Srebro je pripalo Poljakinji Maji Vloščovskoj, a bronza Kanađanki Katarini Pendrel.

REZULTATI

Mauntin­bajk (ž) – 29.67 km: 1. Dženi Risveds (Švedska) 1:30,15 časova, 2. Maja Vloščovska (Poljska) +37 sekundi zaostatka, 3. Katarine Pendrel (Kanada) +1:26, 4. Emili Bati (Kanada) +1:28, 5. Katerina Neš (Češka) +2:10, 6. Jolanda Nef (Švajcarska) +2:28… 27. Jovana Crnogorac (Srbija) dva kruga zaostatka… u konkurenciji 29 takmičarki.

Jovana Crnogorac 2Jovana Crnogorac