Juniori Stojnić i Ilić nisu završili trku na SP u Dohi

Orlići bez plasmana

Ne toliko sjajna i dinamična, koliko naporna, bila je trka juniora na 89. izdanju Svetskog prvenstva drumaša u Dohi. Ponovo nesnosna vrućina 43 stepeni Celzijusovih, staza dužine 135,5 kilometara nije zahtevala samo tehničku spremnost koliko ozbiljan fizički napor. Pobeda je pripala Dancu Jakobu Egolmu koji je štopericu zaustavio na 2:58,19 i to se od grupe odvojio na poslednjem kilometru od cilja. Preostala grupa od čak 17 takmičara stigla je u vremenu drugoplasiranog Markla Niklasa iz Nemačke (2:58,26), a na podijum se popeo i Švajcarac Reto Miler koji je stigao treći.
Dva Srbina Veljko Stojnić i Ognjen Ilić iako su priželjkivali da završe
trku, nisu uspeli u naumu. Stojnić je odustao u petom, dok je njegov mlađi kolega Ilić u šestom krugu. Vredi napomenuti da je trku završilo 112 takmičara a njih 74 je odustalo?!
– Nije bilo kako smo planirali, ja sam, žargonski rečeno otpao jer sam ostao bez vode zbog loše komunikacije sa trenerom i selektorom koji su dodavali vodu. Tada je bilo i najbitnije uzeti vodu jer je bila velika brzina i svi su išli koliko su mogli. Zbog nedostatka tečnosti grčevi su usledili pri velikom opterećenju i jednostavno nisam mogao da opstanem u glavnoj grupi. Rekli su da uzmem vodu od neutralnog vozila iza, ali pri toj brzini se nije moglo izdvojiti iz grupe, uzeti vodu, i vratiti se. Trka sama po sebi je bila veoma brza, brža za 1,5 km/ času od prethodne koji su vozili mlađi seniori. Takođe, na rezultat da je uticalo i moje loše pozicioniranje u grupi, a to je zbog manjka iskustva. Poznato je da mi ne vozimo mnogo trka sa puno vozača kao ostale takmičarske reprezentacije – rekao je Veljko Stojnić odmah po završetku trke.
Ognjen Ilić, bio je nešto kraći u oceni:
– Trka je bila prebrza sa strahovitim promenama tempa. Bilo je prevruće i trebalo je izbeći brojne padove. Pružio sam maksimum, ali očito da nije bilo dovoljno za bolji epilog- realan je Ilić.

REZULTATI
JUNIORI: 1. Jakob Egolm (Danska), 2:58,19, 2. Markl Niklas (Nemačka) 2:58,26, 3. Reto Miler (Švajcarska), 4. Luka Mocato (Italija), 5. Žiga Horvat (Slovenija), 6. Žiga Jerman (Slovenija), 7. Ide Šeling (Holandija), 8. Jaka Primožič (Slovenija), 9. Sedrik Ulebo (Norveška), 10. Heri Svinaj (Australija) – svi u vremenu drugoplsiranog…Veljko Stojnić i Ognjen Ilić nisu završili trku.

JUNIORKE: 1. Elisa Balsamo (Italija) 1:53,04, 2. Skajler Šnajder (SAD), 3. Suzan Andersen (Norveška), 4. Karolina Perekitko (Poljska), 5. Leticija Paternoster (Italija), 6. Ema Norsgard (Danska), 7. Franziska Brose (Nemačka), 8. Sandra Alonso Domingez (Španija), 9. Lian Lipert (Nemačka), 10. Simon Eg (Danska) – sve u vremenu pobednice…

img_1789img_1790img_1787img_1791img_1788