Erićeva 24. na svetu

Još jedan uspeh za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Kataru. Posle Veljka Stojnića i Dušana Rajovića, jedina dama u našem nacionalnom taboru Jelena Erić juče je zauzela 24. mesto u najjačoj klasi, elite. Vozačica kraljevačkog Metalca u drumskoj trci seniorki imala je zaostatak za vodećom samo 0:00,04 a u tom vremenu stigla je cela grupa od 19 takmičarki!
Pobeda je pripala Amali Dideriksen iz Danske, koja je na cilj stigla u vremenu 3:10,27, druga je bila Holanđanka Kirsten Vajld, a postolja i bronze domogla se i Lota Lepisto iz Finske. Podatak da je bila zaista dobra trka je i taj da je od 146 takmičarki koliko ih je bilo na startu, 103 završilo, a njih 43 je odustalo.
Jelena Erić, pred trku nije želela da najavljuje pompezan rezultat, pogotovu što je u Dohu stigla bolesna. Ipak, sebe je demantovala na stazi:
– Od starta nije bilo toliko naporno, nije bio jak tempo. Onda je Japanka Eri Jonamine krenula solo, posle čega se cela grupa pustila u beg. Krenule su Amerikanke da napadaju prve, pre svih Smol. A onda su se i ostali timovi organizovali, pre svih Poljakinje i Holanđanke i uhvatile ih na krug, krug ipo do cilja. Koliko je na startu bila normalna brzina, toliko je na dva do tri kruga pred kraj bilo strahovito brzo – komentariše Erićeva, i kakav se peh njoj dogodio na stazi:
– Činilo mi se da me baš neće. Prvo sam startovala sa kocke, onda mi je pukao držač, a na recimo 700 metara do cilja, Nemica Brenauer me je pogurala od nazad, i izbacila na vetar. Možda sam i mogla do tih top 20 ali i ovo je odličan rezultat. Prezadovoljna sam. Bila sam bolesna, mislila sam da neću ni da završim trku ali nisam htela da stanem. Na pola trke sam videla da mogu, da imam dobru poziciju, biciklističkim rečnikom i„dobru nogu“. Takođe, istakla bih da sam u svom godištu, dakle do 23 godine ovim rezultatom ostvarila drugi plasman na Prvenstvu. Hvala celom mom timu, selektoru, kolegama, a podršku mi je pružio i moj trener Radiša Čubrić, koji je došao u Katar da me bodri – rekla je 20-godišnja reprezentativka Srbije.
Šampionat se završava trkom seniora (elita) u kome naša zemlja nema predstavnika, a srpski tim iz Katara se vraća u ponedeljak.

image-1jelena-eric
Pavlović: Odlična vožnja

Radomir Pavlović, selektor Srbije kaže da je vožnja Jelene Erić za svaku pohvalu:
– Odlična vožnja je bila sve vreme u najoptimalnijim pozicijama. Racionalno je vozila sa štednjom energije za finiš. Staza je kao stvorena za Jelenu sa velikim brojem krivina, tehnički jako zahtevna što jeste Jelenina specijalnost. Izuzetno je napredovala u elitnoj konkurenciji.

REZULTATI

Seniorke-elita: 1. Amali Dideriksen (Danska) 3:10,27, 2. Kirsten Vajld (Holandija), 3. Lota Lepisto (Finska), 4. Ezizabet Deino (Velika Britanija), 5. Marta Bastianeli (Italija), 6. Roksen Furnije (Francuska), 7. Kloe Hosking (Australija), 8. Šejla Gutierez Ruiz (Španija), 9. Džoel Numanvil (Kanada), 10. Žoli De Ore (Belgija) sve u vremenu pobednice….. 24. Jelena Erić (Srbija) + 0:00:04