Najbolja Srpkinja u MTB završila kao 35. na SP u Kejrinsu (Australija)

Jovana Crnogorac: Malo sam se razočarala…

 

Da je želela bolje, jeste, da je očekivala više jeste, Jovana Crnogorac seniorska reprezentativka Srbije zauzela je 35. mesto na MTB Svetskom prvenstvu u Kejrinsu (Australija). Najbolja Srpkinja u planinskom biciklizmu imala je zaostatak 12:44 za šampionkom Švajcarkinjom Jolandom Nef – vreme 1:27:17. Druga na svetu sa srebrnim odličjem je Eni Last iz Velike Britanije (+2:23), dok je treća bila Paulin Ferand iz Francuske (+3:04)..
Sam start, a prenela je to i Crnogorčeva u razgovoru, uzeo je danak:
– Prvo, 35. mesto na Svetskom prvenstvu sigurno nije nešto za šta sam radila, trenirala. Loš start me je puno koštao. Loše sam se uklipsala u pedale, a s obzirom da je bila ravnica, start je bio brz. Tu sam izgubila čitavu večnost da nije bilo šanse da se proguram do prvog brda mnogo pozicija napred. Kad je krenulo brdo, ostala sam pozadi i nisam mogla da preteknem jer je sve bio vreme bio uzan put. Kako sam ušla u drugi krug i treći samo sam obilazila takmičarke sve do kraja trke i završila na 35. poziciji. Staza je bila kako tehnički tako i fizički vrlo zahtevna sa tehnikom na usponu koji je trajao više od sedam minuta i spust koji je bio sa dosta kamenja i prašine. Moj plan je bio da sačuvam sebe što više mogu, da ne rizikujem previše jer je bilo puno padova i defekta gume.
Jovana, samokritična i realna kao i uvek, zaključila je:
– Malo sam se razočarala ako tako mogu da kažem, jer znam koliko mogu i gde mi je mesto na ovoj sceni!
Poslednji dan na Svetskom prvenstvu zatvorili su seniori (elit), na trci je baš kao i kod dama trijumfovao Švajcarac Nino Šurter – 1:27:44, drugi je kroz cilj prošao Jaroslav Kulavi iz Češke (+0:07), dok se podijuma i bronzanog odličja domogao još jedan vozač iz Švajcarske Tomas Lišer (+0:15)

SELEKTOR VAJS: MOGLO JE BOLjE

Nemanja Vajs, selektor i član programske komisije za MTB seniora u komentaru Jovanine trke, istakao je:
– Jako je loše startovala i bila je pozicionirana iza 50. mesta. Na polovini kruga je uspela da uđe u ritam i da počne da pretiče. Trka je bila brutalna. Staza je brutalna, defekti, padovi na sve strane. Situacija na stazi se menjala iz sekunde u sekundu. Puno prašine i kamenja, jednostavno zahteva kompletnog vozača i bicikl sa oba amortizera. Jovana je iz kruga u krug vozila bolje, i ne mogu da budem nezadovoljan. Ali, sigurno je da može i mora bolje. Ostala je u krugu sa pobednicom, što na ovoj stazi uopšte nije lako. Mnogo favoritkinja je imalo problema i defekte, Špic, Langvad, Belomojna, Indegard su daleko u rezultatima od očekivanog…

REZULTATI SENIORKE

1. Jolanda Nef (Švajcarska) 1:27:17, 2. Eni Last (Velika Britanija) (+2:23), 3. Paulin Ferand (Francuska) (+3:04), 4. Maja Vloščovska (Poljska) (+3:36), 5. Irina kalentjeva (Rusija) (+3:51), 6. Lea Dejvison (Amerika) (+3:59), 7. Emili Bati (Kanada) (+4:23), 8. Korina Gantebejn (Švajcarska) (+4:23), 9. Barbara Benko (Mađarska) (+4:45), 10. Tanja Žakelj (Slovenija) (+4:58)

REZULTATI SENIORI

1. Nino Šurter (Švajcarska) 1:27:44, 2. Jaroslav Kulavi (Češka) (+0:07), 3. Tomas Lišer (Švajcarska) (+0:15), 4. Henrik Avanćini (Brazil) (+1:04), 5. Manuel Fumik (Nemačka) (+1:11), 6. Lukas Flekinger (Švajcarska) (+1:13), 7. Žilijen Absalon (Francuska) +1:25, 8. Maksim Marot (Francuska) (+1:34), 9. Danijel Mekonel (Australija) (+1:54), 10. Reto Indergand (Švajcarska) (+2:21)…